Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zelená úsporám vytvořila přes 19 000 ročních pracovních míst, spočetla studie od člena NERV

16. 3. 2011 - PRAHA [Econnect]

Podpora zateplování domů v Zelené úsporám vytvořila přes 19 000 nových ročních pracovních míst. Spočetla to nová studie, kterou ekonomové Miroslav Zámečník a Jan Hlaváč sestavili pro Hnutí DUHA a nadaci Heinrich Böll Stiftung. Číslo odpovídá počtu obyvatel Mělníka. Podpora pro zateplování domů tudíž podstatně pomohla s oživením české ekonomiky.

Hnutí DUHA prosazuje, aby vláda vytvořila ambiciózní Program energetické nezávislosti, který naváže na Zelenou úsporám a pomůže domácnostem se zateplením téměř každé budovy v republice.

Ministři by do programu měli investovat peníze, které bude dostávat z aukcí povolenek ke znečišťování, jež od roku 2013 budou kupovat uhelné elektrárny, hutě, chemičky a další velké podniky. Vláda bude v příštích měsících rozhodovat o využití těchto peněz.

Studie potvrzuje prognózu NERV, která již začátkem roku 2009 označila zateplování domů za jedno z hlavních opatření proti ekonomické krizi. Rovněž uvádí, že Zelená úsporám je mnohem výhodnější způsob, jak investovat státní peníze, než jiné vládní podpory ve stavebnictví.

Jiná studie, kterou Hnutí DUHA nechalo udělat, propočetla, že důkladné zateplení velké většiny tuzemských domů by rodinám výhledově snížilo účty za energie až o 39 miliard ročně. Česká ekonomika by pak srazila svoji závislost na uhelných dolech a na plynu z Ruska.

Zelená úsporám dosud umožnila zateplit 17 000 rodinných a 2000 bytových domů. Příležitosti jsou ovšem mnohem větší: jen rodinných domů v Česku stojí 1,4 milionu.

Ekonom Miroslav Zámečník, člen NERV a jeden z autorů studie, řekl: „Zelená úsporám přispěla k udržení či vzniku 19 tisíc pracovních míst. V porovnání s jinými programy vykazuje podpora zateplování z hlediska tvorby pracovních míst jeden z nejvýraznějších přínosů. Navíc vytváří pracovní místa rozptýlená po regionech i napříč různými sektory.“

Martin Sedlák, energetický expert Hnutí DUHA, řekl: „Zelená úsporám zachránila stavebnictví od propadu během krize. Téměř devatenáct tisíc pracovních míst už během první fáze zateplování je výborný start. Čisté odvětví zaměstnalo téměř čtyřikrát více lidí než kontroverzní společnost Czech Coal, která prosazuje zbourání Horního Jiřetína a vyhánění lidí z domovů kvůli uhelným dolům."

„Zateplování domů je jeden z nejrozumnějších způsobů, jak vláda může podporovat ekonomiku během recese i po ní. Rozhýbe stavebnictví, vytvoří nová pracovní místa – a přitom domácnosti ušetří tisíce za teplo a snížíme českou závislost na uhelných dolech i ruském plynu Vláda by měla vyhrnout rukávy a vytvořit nový Program energetické nezávislosti, který naváže na Zelenou úsporám a umožní plošné zateplování domů.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

18. 3. 2011
Z NERV?Davidan

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz