Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ekomapa Brna na internetu. Poradí cestu, jak se chovat ekologicky

14. 3. 2011 - PRAHA [Econnect]

Více než pět set tipů na místa a služby pro ekologický příznivý život nabízí nová unikátní internetová Ekomapa Brna - praktický ekologický navigátor, který připravil a dnes oficiálně spustil Ekologický institut Veronica. Mapa zobrazuje např. prodejny biopotravin, studánky, ekologické organizace, stanice pro handicapovaná zvířata, sběrná střediska odpadu, opravny a také památné stromy, chráněná území či naučné stezky. Je možno zobrazit i cyklistickou mapu Brna a okolí. V Ekomapě lze vyhledávat dle různých kategorií včetně adresy uživatele. Je volně přístupná na webu www.veronica.cz/ekomapa.

Nově vytvořená interaktivní Ekomapa je určena všem, kdo se chtějí seznámit s různými službami, možnostmi ale i krásami, které úzce souvisí se životním prostředím, přírodou a environmentálně šetrným životním stylem ve městě Brně a jeho blízkém okolí. "Na trhu je spousta map, žádná však není orientována na ekologicky vnímavého občana. Proto jsme se rozhodli tuto mezeru zaplnit," vysvětluje Petr Ledvina - vedoucí Ekologické poradny Veronica, která internetovou ekologickou mapu vytvořila a dál rozvíjí.

Ekomapa zobrazuje více než 20 kategorií objektů (kompletní seznam v příloze). Obsahuje jak bodové prvky (jednotlivá místa), tak i liniové naučné stezky či plochy chráněných území v Brně. Umožňuje zobrazit čtyři různé mapové podklady: klasickou mapu, leteckou mapu, vrstvu tzv. svobodných map (spravovaných uživateli celého světa) a také cyklomapu, která zobrazuje všechny cyklostezky, cyklopruhy a průtahy městem.

"Kromě Brna Ekomapa v některých kategoriích zobrazuje i širší okolí. Jsou na ní všechny ekofarmy na jižní Moravě a naší chloubou jsou všechny veřejně propagované domy se slaměnou izolací z celé České republiky," doplňuje Petr Ledvina a naznačuje směr kam se bude brněnská Ekomapa dále rozvíjet. Brzy přibudou certifikované přírodní zahrady a tým ekologické poradny Veronica začíná pracovat na rozšíření většiny kategorií na místa z celé Jižní Moravy.

Dalším unikátem je zobrazení všech studánek a pramenů v Brně a okolí. Celkem je jich na mapě umístěno přes 130 a téměř všechny jsou doplněny fotografií a stručným popisem, zda je či není voda vhodná na pití a popř. za jakých omezení.

Na mapě lze vyhledávat nejen dle jednotlivých kategorií, ale po zadání adresy (například místa bydliště či zaměstnání) se zobrazí výřez mapy s nejbližším okolím a zobrazením blízkých objektů všech kategorií. Lze tak snadno najít nejbližší sběrný dvůr odpadu, cykloservis či prodejnu biopotravin.

Na doplňování zajímavých a užitečných míst a služeb se můžete podílet i vy. Stačí nový objekt na mapě zaměřit a vyplnit o něm několik údajů. Po schválení administrátorem se na mapě objeví k užitku dalších uživatelů.

Ekomapa navazuje na tištěnou mapu, kterou v roce 2004 vydal ve spolupráci s Ekologickým institutem Veronica brněnský magistrát, ale rozsahem ji několikrát překonává. Využívá znalostí Ekologické poradny Veronica, největší a nejstarší české ekologické poradny, která letos slaví své dvacetileté výročí. Je pro veřejnost otevřená každý pracovní den a na telefonním čísle 542 422 750 provozuje službu Zelený telefon města Brna.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz