Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenpeace ministrům V4: Jsme na jedné lodi, chraňte klima!

9. 3. 2011 - PRAHA [Econnect/Greenpeace]

Přímo z hladiny Dunaje vyzvali aktivisté Greenpeace ve třech nafukovacích člunech ministry životního prostředí Visegrádské čtyřky, aby využili šanci pro rozvoj svých zemí a podpořili 30% redukční cíl emisí skleníkových plynů. Přibývá totiž stále více argumentů, které podporují tvrzení, že úsilí snížit emise skleníkových plynů by nemělo být pro region V4 strašákem, nýbrž příležitostí k rozvoji.

„Jedním z témat na agendě setkání je i příprava nové finanční strategie EU po roce 2013. Jsme přesvědčeni, že právě revize rozpočtu Unie představuje šanci pro nasměrování evropských peněz do ochrany klimatu v podobě energetických úspor, rozvoje obnovitelných zdrojů energie a technologických inovací. Takové investice mohou zemím V4 pomoci nejen při snižování emisí, ale v i v rozvoji regionu, zaměstnanosti a zlepšení zdraví obyvatelstva,“ uvedla Andrea Zlatňanská, koordinátorka klimatické kampaně Greenpeace SR.

Na benefity, které přinese zvýšení redukčního cíle EU na 30% do roku 2020, poukazuje řada současných odborných studií. Z analýzy, kterou nedávno pro německé ministerstvo životního prostředí vypracoval renomovaný Potsdamský institut, vyplývá, že zvýšení závazku na 30% by pro EU do roku 2020 znamenalo vytvoření až 6 milionů nových pracovních míst a roční zvýšení HDP o 0,6 %. Z pohledu zemí V4 je přitom mimořádně pozitivním signálem, že podle studie by se tento růstový trend týkal nejen starých, ale i nových členských států Evropské unie.

„Různé studie ukazují, že považovat ochranu klimatu za nákladný a zatěžující problém je naprostý omyl. Investice do technologií a opatření směřujících ke snižování emisí skleníkových plynů jsou nevyhnutelným krokem. Ten budeme muset dřív, nebo později stejně udělat, zejména, bereme-li v potaz současnou závislost zemí V4 na dovozu paliv a jejich značný potenciál energetických úspor. Možnost čerpání evropských peněz na podporu ochrany klimatu proto vychází jako logické řešení, tím spíš, že s sebou přinese i další benefity,“ dodala Andrea Zlatňanská.

Země Evropské unie budou tento rok rozhodovat, zda zvýší redukční cíl emisí skleníkových plynů z 20 na 30 procent do roku 2020. S touto pozicí se pak EU koncem roku zúčastní klimatických vyjednávání na klimatickém summitu OSN v jihoafrickém Durbanu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz