Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Odpůrci vládních reforem uspořádali demonstraci

7. 3. 2011 - PRAHA [Econnect]

Iniciativa ProAlt zorganizovala v sobotu 5. března na náměstí Republiky demonstraci proti vládním reformám. Podle odhadu organizátorů se akce zúčastnilo více než tisíc občanů. Na demonstraci se rovněž podepisovala petice proti důchodové reformě. Přímo na náměstí Republiky podepsalo petici 729 lidí.

Vedle mluvčích ProAltu vystoupili na demonstraci rovněž zástupci odborů Jaroslav Zavadil (ČMKOS) a Dagmar Žitniková (OSZSP). Z občanských iniciativ podpořili protestující Milan Štefanec
(Nesehnutí), Ilona Švihlíková (Alternativa zdola), Jiří Silný (Ekumenická akademie), Miroslav Grund (Občané proti hluku a emisím) a Tomáš Vokoun (Akční spolek nezaměstnaných).

Řečníci kritizovali vládu za asociální a nekompetentní reformy, které povedou k demontáži sociálního státu a zhoršování životních podmínek obyvatelstva. „Hlavní nebezpečí chystaných reforem spočívá v tom, že mnohé z těchto změn budou obtížně napravitelné. Proto je třeba zintenzivnit tlak veřejnosti na vládu a hlasitě říci, že společnost se škrtnout nenechá,“ řekl mluvčí iniciativy ProAlt Ondřej Lánský.

Po skončení projevů se demonstrující vydali na protestní pochod přes Staroměstské a Palachovo náměstí před Úřad vlády, kde akci uzavřel projevem další z mluvčích iniciativy ProAlt Pavel Čižinský. „I loňští voliči Nečasovy vlády již začínají chápat, že státní dluh vesele roste, že se pouze pár desítek či stovek miliard korun přesunulo z rozpočtů rodin s dětmi do penzijních fondů, komerčních zdravotních pojišťoven nebo do rukou kamarádů ministra Kalouska a Bárty,“ zdůraznil Čižinský.

Iniciativa ProAlt sdružuje lidi všech profesí, generací i názorů, kteří odmítají necitlivé plošné škrty a reformy v oblasti důchodů, zdravotnictví, sociální a rodinné politiky, pracovního práva, školství, vědy a kultury, tak jak jsou připravovány současnou vládní koalicí, a chtějí jim aktivně čelit.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz