Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jak si užívat Prahu každý den? Zelená mapa radí i na internetu

3. 3. 2011 - PRAHA [Econnect]

Více než tisíc užitečných tipů pro kvalitní život v hlavním městě už nabízí Zelená mapa Prahy, kterou iniciativa Auto*Mat pokřtila loni na podzim. Začínala s několika stovkami míst. Dnes byla spuštěna také internetová verze netradičního průvodce, která umožní častější aktualizace a také sdílení informací mezi obyvateli města navzájem. Mapa doporučuje nekuřácké kavárny, vegetariánské restaurace, tržiště, parky, prodejny rukodělných výrobků, nízkoprahové kluby, kulturní zařízení, sportoviště a řadu dalších typů míst a provozů.

„Tradiční mapy jsou založeny na zakreslení silnic a dopravních koridorů. Zobrazují prostor optikou řidiče automobilu. To je ale z hlediska každodenního života ve městě destruktivní a nepoužitelné,“ vysvětluje vedoucí týmu autorů Zelené mapy Prahy Vratislav Filler. „Zelená mapa nabízí zcela jiný pohled, protože jejím měřítkem je chodec. Osou mapy jsou pohodlné pěší trasy, místa ke sportu, odpočinku nebo přírodní zázemí města. V ulicích jsou vyznačeny kavárny, obchody a služby, které stojí za to znát,“ říká Filler.

Podle něj vychází Zelená mapa vstříc všem, kdo chtějí ve městě prožít každý den příjemně, mají zájem o kvalitní potraviny a výrobky a zajímají je tipy pro rekreaci a volný čas. „Člověk rychle zjistí, že ulice Prahy jsou plné míst, kde se lze zastavit. Mapa ukazuje město průchozí pěšky a průjezdné na kole, město napůl zapomenutých drobných pokladů. Upozorňuje ale i na místa znehodnocená nebo taková, kterým poškození hrozí. Například okolí severojižní magistrály nebo lokality ohrožená developerskou výstavbou,“ dodává Filler.

Auto*Mat vydal loni v září třicet tisíc kusů tištěných map. Výtisky jsou dostupné zdarma v podnicích, které mapa propaguje. Nyní iniciativa připravila internetovou verzi, kterou bude možné častěji aktualizovat a doplňovat o nové tipy. Umožňuje snadné vyhledávání, svými komentáři a doporučeními navíc mohou k rozšiřování nabídky přispívat i jednotliví uživatelé.

Zelená mapa Prahy je součástí mezinárodního systému Green Maps, který vznikl ve Spojených státech. Mapování vychází ze čtyř prvků, které spolu vytvářejí kvalitní prostředí pro život ve městě: ekologicky příznivé služby, životní prostředí, pěší a cyklistická doprava a veřejný prostor včetně kultury. V USA a zemích západní Evropy jsou zelené mapy považovány za součást takzvané zelené ekonomiky, neboť podporují zodpovědné a ekologicky šetrné podnikatele, místní výrobu a moderní životní styl ohleduplný k lidskému zdraví i k životnímu prostředí.

„Upřímně si nemůžu vzpomenout na nic, co by mi v poslední době přišlo tak bezvýhradně dobrý nápad jako Zelená mapa. O moc víc než ji o lecjakém víkendu ani nepotřebuji. Vegetariánská nabídka a nekuřácká místa mi sice nic moc neříkají a pro biokapustu přes půl Prahy nepojedu na kole, ale všechno, co se týká kol, dětí a kultury, mě moc zajímá,“ říká spisovatelka Petra Hůlová, která mapu využívá. „Zelená mapa je tu podle mého ne především od zeleniny a parkových keříků, ale od toho, aby upozorňovala a propagovala to opomíjené. Cyklostezky, restaurace, stojany na kola, vyžití pro děti, občany stejně tak často nemístně hýčkané jako druhořadé. Zaznačeníhodná by byla také místa vstřícná k našim seniorům,“ doplňuje spisovatelka.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz