Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kino na hranici láká diváky na westerny a stoleté jubilanty

2. 3. 2011 - PRAHA [Econnect]

Jedinečné souměstí na českopolské hranici Cieszyn – Český Těšín letos na přelomu dubna a května přiláká opět tisíce diváků lačných po polských, českých, slovenských a maďarských filmových novinkách i archivních dílech. Mezinárodní filmová přehlídka Kino na hranici proběhne letos již potřinácté.

Filmový program nabídne sekci zaměřenou, ať již to zní sebepodivněji, na středoevropské westerny, tedy filmy vycházející z westernové estetiky i kvazi westernové povídky. Jistě nepřekvapí, že českými zástupci sekce budou např. Limonádový Joe Oldřicha Lipského či Je třeba zabít Sekala Vladimíra Michálka. Českou tvorbu bude reprezentovat i retrospektiva čerstvě stoletého Otakara Vávry, významného režiséra a scénáristy, kontroverzní postavy českých filmových dějin, zakladatele katedry režie na pražské FAMU. Kino na hranici představí divákům nejzajímavější filmy, které vznikly během pětasedmdesátileté Vávrovy kariéry (např. Krakatit, Romance pro křídlovku, Kladivo na čarodějnice).

Další retrospektiva bude věnována bratrům Miloslavu a Igoru Lutherovým. Režisér Miloslav je jedním z nejzajímavějších slovenských tvůrců, kameraman Igor se prosadil za hranicemi Slovenska, spolupracoval mimo jiné s Andrzejem Wajdou či Volkerem Schlöndorffem. Oblíbeným tvůrcem Kina na hranici je polský kameraman a režisér Adam Sikora, jehož retrospektiva byla jedním z hlavních bodů loňského ročníku. Od té doby však Sikora dokončil několik nových filmů, což organizátorům vnuklo nápad připravit dodatek k jeho retrospektivě.

Kromě Otakara Vávry letos oslaví své sté narozeniny i těšínská tramvaj. V letech 1911 – 1921 brázdila ulice tehdy jednoho Těšína, jezdit přestala po jeho rozdělení na polskou a československou část. Tuto historickou epizodu připomene Kino na hranici prostřednictvím malé přehlídky filmů o tramvajích a jiných (prostředcích veřejné dopravy). Do programu budou zahrnuty filmy Dáma na kolejích Ladislava Rychmana, maďarský Kontroll Nimróda Antala, Posledný autobus Martina Snopka či Tramwaj Moniky Kuczyniecké.

Nedílnou každoroční součástí Kina na hranici je i přehlídka nejnovějších českých, polských a slovenských filmů a samozřejmě i ochutnávka z maďarské kinematografie.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz