Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Mezinárodní mírové fórum chystá protest proti válce v Iráku

17. 3. 2005 - PRAHA [Econnect]

Mezinárodní mírové fórum (MMF) v České republice se připojilo ke světové výzvě koalice United for Peace and Justice, která vyhlásila 19. a 20. březen za Mezinárodní dny akcí proti válce a okupaci. MMF zorganizovalo společně s dalšími organizacemi v neděli 20. března od 13 hodin na Václavském náměstí veřejnou demonstraci s následným pochodem k americkému velvyslanectví. Cílem pochodu je předání petice vyzývající vládu USA, aby respektovala mezinárodní zákony, lidská práva, aby ukončila okupaci Iráku, aby zastavila veškeré násilí proti civilistům a aby ukončila mučení zadržovaných vězňů.

„Vedení armády USA už přiznává, že jejich původně uváděné důvody pro invazi do Iráku - tedy, že Irák má zbraně hromadného ničení nebo vazby na teroristické organizace - byly nepravdivé. Cena za tuto okupaci je příliš vysoká a neexistují viditelné výhody pro žádnou zemi zapojenou do tohoto politováníhodného konfliktu. MMF organizuje demonstraci a diskusní fórum v Praze z toho důvodu, abychom upozornili českou veřejnost na nebezpečí pro českou demokracii, které vyplývá z pokračování nekonečné války na Blízkém východě a abychom i my připomněli vládě USA, že většina Čechů je a vždy byla proti okupaci Iráku,“ uvedla koordinátorka MMF Arianna Meadowlark.

Mezinárodně uznávaná studie od organizace Physicians for Social Responsibility (prosinec 2004) uvedla, že od začátku invaze do Iráku před dvěma lety - pod vedením USA - bylo zabito minimálně 100 000 Iráčanů. Bylo také usmrceno 1500 koaličních vojáků a tisíce vojáků si z války odnesly vážná doživotní postižení. Desítky novinářů a humanitárních pracovníků byly uneseny a mnozí brutálně zabiti.

Organizace Amnesty International, organizace Human Rights Watch a další mezinárodní organizace monitorující dodržování lidských práv tvrdí, že „světová válka proti terorismu“ a okupace Iráku vedly k oslabování standardu humánního chování, občanských svobod a demokracie v Iráku, na Blízkém východě, v USA a i v dalších zemích, včetně České republiky.

Odpoledne se pak na pražském magistrátu koná veřejná diskuse se sociologem Petrem Sakem, knězem Ivanem Odilo Štampachem, předsedou odborového svazu pracovníků obchodu Alexandrem Leinerem a dalšími hosty.

“Zveme všechny organizace občanské společnosti a sociálních hnutí, aby se zúčastnily této demonstrace, avšak podpora politických stran není žádaná ani vítaná. Prosíme všechny politické strany – a to jak české, tak i zahraniční – aby ani během demonstrace ani během diskusního fóra nedistribuovaly žádné stranické propagační materiály! MMF je nestranické občanské sdružení, které se zabývá informováním a vzděláváním veřejnosti ohledně mírových řešení konfliktů, a spoluprací mezi různými národnostními komunitami žijícími v České republice,“ prohlásila koordinátorka MMF Arianna Meadowlark.

CO: Mezinárodní den akcí proti válce - Demonstrace za ukončení války v Iráku a veřejné diskusní fórum na témata: „Jak globální korporace ovlivňují život v ČR“ a „Jak válka v Iráku ovlivňuje českou demokracii“

KDY: V neděli 20. března 2005: sraz ve 13:00 hod., začátek pochodu ve 14:00 hod., příchod k velvyslanectví USA ve 14:40 hod., konec demonstrace v 15:20 hod., začátek diskusního fóra v 16:00 hod.

KDE: Demonstrace začíná na Václavském náměstí. Veřejné diskusní fórum se uskuteční na pražském Magistrátu (Mariánské náměstí č. 2, 1. patro, Velký zasedací sál zastupitelstva).

Organizace, které se chtějí připojit k demonstraci mohou kontaktovat ipmcr@seznam.cz.

Pro informace o demonstracích ve dnech 19. a 20. března 2005 v ostatních zemích lze navštívit stránky United for Peace and Justice na www.unitedforpeace.org.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

18. 3. 2005
18. 3. 2005
26. 3. 2005

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Protiválečné iniciativy na zahraničních stránkách

Zdroje v angličtině
Choike (Uruguay): Zpravodajství o odporu proti válce v Iráku
GreenNet (Velká Británie): Přehled protiválečných iniciativ ve Velké Británii
Zdroje ve španělštině
Nodo50 (Španělsko): Přehled protiválečných iniciativ ve španělštině
Pangea (Španělsko): Mezinárodní protiválečné referendum online
LaNeta (Mexiko): Protiválečné iniciativy v Mexiku
(Organizace jsou členy asociace APC)
Další zdroje v angličtině:
Electronic Iraq: http://electroniciraq.net
Amnesty International: Zvláštní stránky ke krizi v Iráku
Iraqi refugee: Iráčtí uprchlíci v historii a faktech
Human Rights Watch: Monitoring stavu lidských práv v Iráku
ZNet: Analýzy předních myslitelů, zpravodajství a další zdroje
European Women's Lobby: Ženské organizace proti válečnému konfliktu
Global Issues: Politické souvislosti války v Iráku
Independent Media Center: Irák ve zpravodajství nezávislé tiskové agentury
Iraq Peace Team: Cizinci odhodlaní setrvat v Iráku
Stop the War Coalition: Britská koalice proti účasti UK ve válce
Stop War Now: Mezinárodní protiválečná koalice
United for Peace: Americká kampaň proti válce v Iráku
Vote No War: Protiválečné online referendum
UN: News Centre - Iraq OSN informuje o Iráku

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz