Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

NESEHNUTÍ: Česká republika dlouhodobě vyzbrojovala svržené diktátory

25. 2. 2011 - PRAHA [Econnect]

Přestože vrcholní představitelé ČR se v poslední době předhánějí v odsuzování autoritativních a diktátorských režimů v arabských zemích, kde proti nim probíhají lidové vzpoury, ČR patří mezi země, které tyto režimy dlouhodobě podporují dodávkami zbraní. Za souhlasu českých ministerstev byly po dlouhá léta dodávány z naší země zbraně režimu nyní svrženého vládce Tuniska Zína Abidína bin Alího, stejně jako bývalému autoritářskému vládci Egypta Husnímu Mubárakovi. Vojenskými dodávkami z ČR byl podpořen také režim libyjského plukovníka Muammara Kaddáfího, který protesty občanů Libye v těchto dnech krvavě potlačuje nasazením žoldnéřů i letectva. I další režimy – Jemen, Alžírsko či Bahrajn, které mají na svědomí desítky obětí z řad demonstrujících, se v posledních letech těšily vojenské podpoře od českého státu.

ČR ústy svých vládních představitelů odsuzuje násilí páchané autoritativními severoafrickými a blízkovýchodními režimy proti demonstrujícím. V prohlášení českého ministerstva zahraničních věcí se dokonce objevila nabídka předání transformační zkušeností ČR k cestě k demokratickému systému vlády (viz prohlášení MZV k Libyi, prohlášení MZV k Egyptu, prohlášení MZV k Tunisku). Přesto jsou to právě české vládní instituce, které po mnoho let štědrými dodávkami zbraní pomáhaly udržovat kritizované autoritativní režimy u moci. Autoritativní režim svrženého tuniského prezidenta bin Alího se dočkal jen v roce 2009 z ČR dodávek zbraní a vojenského materiálu za více než 1 mil. EUR.

Ve stejném roce dostal i jeho egyptský souputník Mubárak z ČR zbraně za více než 4 miliony EUR a o rok dříve dokonce za více než 7 milionu EUR. Ještě více zbraní putovalo z ČR do další země, která nyní za cenu mrtvých a zraněných tvrdě potlačuje protivládní protesty, do Jemenu. Do něj odešly v roce 2009 zbraně za takřka 10,5 milionu EUR. Bez vojenských dodávek z ČR nezůstal ani libyjský plukovník Kaddáfí, který v těchto dnech s pomocí části armády i letectva potlačuje protesty obyvatel a obyvatelek Libye. Např. v roce 2007 jej ČR podpořila vývozem vojenského materiálu a služeb za více než 2 miliony EUR.

„Je pokrytectvím českých státníků, když se nyní ve svých prohlášeních stylizují do role ochránců lidských práv a odpůrců diktátorů, které tolik let podporovali vojenskými dodávkami zbraní. A je neuvěřitelnou drzostí české diplomacie, nabízet těmto zemím své zkušenosti s přechodem k demokracii, když se právě české vlády tak dlouho na potlačování demokratických práv a svobod podporou autoritativních režimů podíleli“, komentuje vládní zahraniční politiku České republiky Milan Štefanec z NESEHNUTÍ.

NESEHNUTÍ se dlouhodobě zabývá problematikou vývozu zbraní z ČR do zemí, kde probíhá vojenský konflikt, či vládnou autoritativní režimy. Již v roce 2004 NESEHNUTÍ např. kritizovalo záměr českého státu dodávat vojenskou techniku libyjskému režimu. NESEHNUTÍ také upozornilo na skutečnost, že zbraně z ČR hrály svou roli i v konfliktu na jižním Kavkaze v roce 2008 i na fakt, že dodávky vojenského materiálu z ČR dostaly všechny strany zúčastněné v ozbrojených bojích v Libanonu v roce 2006 či že ČR vyzbrojila i uzbeckého diktátora Islama Karimova, který rok na to v roce 2005 zmasakroval stovky civilistů v uzbeckém městě Andižanu.

„Jediným způsobem, jak podobným případům bránit, je zásadně omezit vývozy zbraní z ČR a dostat je pod veřejnou kontrolu. Bohužel novela zákona o zahraničním obchodu s vojenským materiálem z roku 2009 jde přesně opačným směrem,“ komentuje situaci Štefanec s odkazem na prošlou novelu zákona, která umožňuje, aby se do domlouvání zbrojních obchodů zapojily i firmy bez platného povolení.

„Je to jako za minulého režimu, takřka kdekoliv na světě dojde k vojenskému konfliktu, masakru či potlačování lidských práv, můžeme s velkou pravděpodobností počítat s tím, že zde najdeme souvislost s vývozy zbraní z ČR. A stejně jako za minulého režimu, budeme od vládních činitelů v této souvislosti slýchat vzletná slova o míru, svobodě a budování demokracie“, poukazuje Milan Štefanec na fakt, že autoritativní režimy, kde nyní probíhají protivládní povstání, patřily i v dobách existence ČSSR mezi významné odběratele českých zbraní.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz