Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Rozkoš v Brně připraví letošní oslavy Mezinárodního dne žen

23. 2. 2011 - BRNO [Econnect]

Letošní brněnská oslava MDŽ má zdánlivě apolitické téma „wellness“. Tento pojem označuje pohodu a tělesnou i duševní prosperitu. MDŽ 2011 bude skutečným bonbónkem, lépe řečeno bonboniérou, která nabídne fúzi umění výtvarného, divadelního i hudebního ve formě duchovně-kulturního „wellness“ veletrhu atrakcí. Oslava se uskuteční 7. března na Fakultě sociálních studií a v Domě umění. V letošním roce si Evropská unie i celý svět připomenou sté výročí oslav Mezinárodního dne žen.

„Našim cílem je připomenout, že feministické hnutí přineslo ženám kromě práv, které se pojí s povinnostmi a zodpovědnostmi, také právo na rozkoš. Možná právě ženská rozkoš skýtá netušené možnosti pro společenskou změnu,“ vysvětluje spoluorganizátorka oslav socioložka Lucie Jarkovská z Masarykovy univerzity.

Každá účastnice oslav MDŽ si dle svého vkusu a libosti bude moci vybrat, jakým druhem péče si přeje být v den svého svátku zahrnuta. Výtvarnou stránku zajistí performerky a studentky tělového desingu z brněnské FAVU pod vedením osobité výtvarnice Lenky Klodové. Večerem provede Modelka XXL Venda Koblížková, která zahraje ukázky ze stejnojmenného představení brněnského HaDivadla a bude také zpívat, tančit a jezdit na rotopedu. Dále se můžeme těšit na módní přehlídku sofistikovaných zákusků nebo na „masážní“ křeslo, v němž bude každá usednuvší žena zahrnuta komplimenty ze strany pánského recitačního tělesa. To vše v režii Janky Ryšánek Schmiedtové. Významné momenty související s tímto dnem přiblíží i Informační kancelář Evropského parlamentu.

„Podhodnocování, zneviditelňování a marginalizace žen na úrovni společenské vytváří bludný kruh chronického ženského nesebevědomí. A právě emancipační kulturně-duchovní „wellness“ určené všem ženám bez rozdílu může sehrát pozitivní roli v znovunalezení vlastního sebevědomí, kreativity a touhy,“ dodává další z organizátorek, dramaturgyně Anna Saavedra.

Své aktivity představí také organizace Rozkoš bez rizika, které bude výtěžek z akce věnován.

Večernímu programu v Domě umění bude předcházet od 14:00 panelová diskuse na Fakultě sociálních studií s názvem Femina – Res publica?! Budoucnost političek v Evropě 2020, kterou pořádá Informační kancelář Evropského parlamentu ve spolupráci s oborem genderových studií. Účast na debatě přislíbily političky europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD), poslankyně Anna Putnová (TOP09) a poslankyně Kristýna Kočí (VV). Diskutovat budou o zastoupení žen v politice jak na evropské, tak národní úrovni.

Následně od 16:15 se uskuteční přednáška přední české hispanistky a spisovatelky Markéty Pilátové o domácím násilí ve Španělsku a Latinské Americe. Oslavám 7. března bude předcházet ještě genderový večer, který na 3. března připravilo NESEHNUTÍ v kavárně Kunštátská Trojka.

Oslavy MDŽ v Brně organizuje již od roku 2004 neformální seskupení lidí, z nichž je většina napojena na nevládní organizace zabývající se ženskými právy (Genderové informační centrum NORA,o.p.s., NESEHnutí či na obor genderových studií na Masarykově univerzitě). Loni byla navázána spolupráce s Informační kanceláří Evropského parlamentu, který podpořil zajištění programu i v letošním roce.

PROGRAM:

3. března 2011, 18.00, Kavárna Kunštátská Trojka, Dominikánská 9
Genderový Večer s NESEHNUTÍm: Ženy a muži v hudebních videoklipech.
Beseda o zobrazování žen a mužů v současných hudebních videoklipech spojená s promítáním filmu Dreamworlds 3: Desire, Sex & Power in Music Video (Snové světy 3: Touha, sex a moc v hudebních videích) (60 min., 2007, s českými titulky)

7. března 2011, Fakulta sociálních studií, Joštova 10 (posluchárna P31)
14,00 – 16,00
Femina- Res publica?! Budoucnost političek v Evropě 2020.
Přednáška a panelová diskuse, na které budeme hledat odpovědi (nejen) na tyto otázky: Proč je v politice mnohem méně žen než mužů? Jaké jsou bariéry jejich většího zastoupení? A je to vůbec potřeba řešit? Chovají se současné ženy v politice jako tzv. "strážkyně brány", kdy není v jejich zájmu snížit svou výjimečnost příchodem dalších žen – političek? A odstraní parita zastoupení žen a mužů v parlamentu a vládě genderovou nespravedlnost? Na prosazování principů gender mainstreamingu v agendách českých politických stran a Evropské unie budete mít možnost zeptat se přímo političek působících v parlamentu ČR i v Evropském parlamentu.

Od 16,15 – 17,30
Markéta Pilátová: Neposlouchala, tak jsem ji zabil
Polovinu obyvatel Španělska tvoří ženy. Více jak polovina španělských žen je vdaných. Sedmdesát procent jich používá antikoncepci. Dvacet procent z nich každý den čte. Každý rok jich několik desítek zavraždí manžel či milenec. Zdálo by se, že s demokratizací společnosti a vstupem Španělska do Evropské unie začalo vše nabírat správné obrátky. Společně s transformací je zažehnáno také "machistické" utlačování Španělek - ty si čím dál víc hledí emancipace a společenského naplnění. Jsou ekonomicky nezávislé, vzdělané a úspěšné. Ženy zasedají v soudních síních, vysoké procento špičkových manažerek zvyšuje zisky podniků a političky tvoří polovinu současné španělské vlády. Něco však v tomto happyendu pořádně skřípe. V médiích se totiž s železnou pravidelností Španělé dozvídají o upálených, uškrcených, pobodaných či zastřelených ženách - obětech svých partnerů. Statistiky hovoří o 60 až 70 mrtvých ženách ročně. Situace v nových demokraciích Latinské Ameriky je obdobná. Přednáška se bude snažit nastínit možné příčiny a řešení tohoto stavu. Přednáška a diskuse s přední českou hispanistkou a spisovatelskou o domácím násilí ve Španělsku a Latinské Americe.

Od 18,00, Dům umění města Brna
Wellness: Právo na rozkoš!
Kulturní večer v Domě umění
18,00 otevření výstavy
19,30 divadelní večer s Modelkou XXL


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz