Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Amnesty International vyzvala Radu bezpečnosti, aby zasáhla v Libyi

22. 2. 2011 - PRAHA [Econnect/AI]

Amnesty International (AI) dnes vyzvala Radu bezpečnosti OSN, aby zahájila okamžitou misi do Libye a prošetřila na místě průběh nepokojů. Ty za sebou v posledních dnech zanechaly stovky mrtvých demonstrantů. O narůstajícím násilí v zemi dnes na speciálním setkání diskutuje Rada bezpečnosti s Ligou arabských států.

Amnesty International také vyzvala k uvalení úplného zbraňového embarga na Libyi. Podle dostupných informací se totiž libyjské bezpečnostní složky vyzbrojují velkým množstvím zbraní a munice. Hrozí jejich další použití proti demonstrujícím lidem.

Syn Muammara Kaddáfího v televizním vysílání uvedl, že je rozhodnut zbraně použít za každou cenu, aby umlčel protivládní protesty. „Je zcela nepřijatelné, když syn Kaddáfího veřejně prohlašuje, že je připraven zmasakrovat Libyjce jen proto, aby se jeho otec udržel u moci,” uvedl generální tajemník Amnesty International Salil Shetty.

Mezinárodní společenství musí podle Amnesty International dát okamžitě najevo, že se budou všichni zástupci libyjské vlády i představitelé bezpečnostních složek ze svých činů proti mezinárodnímu právu zodpovídat. Jednou z variant, o kterých je třeba diskutovat, je stíhání těchto zločinů Mezinárodním trestním soudem.

Česká republika nesmí násilí v Libyi přehlížet

V mezinárodních médiích vyvolaly pozornost výroky ministra zahraničí ČR Karla Schwarzenberga, který dle dostupných informací odmítl aktivnější angažmá členů EU v Libyi. Svůj postoj odůvodnil tím, že nelze Libyi vnucovat naše představy.

„Je nezbytné, aby mezinárodní společenství na krizi v Libyi bez prodlení reagovalo. Nesmíme se zříkat ochrany lidských práv s tím, že se ‘nemůžeme vměšovat‘,“ vyzvala Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky AI.

Česká republika se prezentuje jako ochránce lidských práv ve světě, její politika by proto podle Amnesty International měla být konzistentní. „Postoj, který angažmá v Libyi odmítá, dává zelenou těm, kteří v této zemi tvrdě potlačují práva lidí,“ dodala van der Horst.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

23. 2. 2011

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz