Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival Jeden svět si posvítí na korupci a uvede oscarové kandidáty

21. 2. 2011 - PRAHA [Econnect]

Na stránkách www.jedensvet.cz byl dnes zveřejněn kompletní program 13. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který se uskuteční v Praze 8. – 17. března 2011, v průběhu března a dubna proběhne v dalších 33 městech po celé České republice. Festivalový program nabídne poutavé dokumenty o obludných podobách korupce v putinovském Rusku či Berlusconiho Itálii a pochlubí se také dvěma snímky, jež se letos budou ucházet o prestižní ocenění Oscar.

Na festivalu bude uvedeno celkem 104 dokumentů z téměř čtyřiceti zemí celého světa. Letošní ročník Jednoho světa zahájí německý dokument Na stupních vítězů, z jedné z hlavních programových kategorií Věku navzdory. Snímek nabízí citlivý a současně úsměvný portrét pětice hrdinů ve věku mezi 80 a 100 lety, jejichž životním koníčkem je vrcholová atletika.

V Hlavní soutěži bude uveden např. filmově vytříbený portrét bývalého šéfa ropného gigantu Jukos Chodorkovskij, který německý režisér Cyril Tuschi nedávno představil na Berlinale. Předloňský vítěz Jednoho světa Gianfranco Rosi přiveze mrazivý snímek o fungování mexické narkomafie a její provázanosti se státním aparátem s názvem El Sicario – Pokoj 164. Britský režisér Mark Henderson představí strhující a zároveň velmi osobní film Můj únosce. V roce 2003 byl spolu s dalšími turisty unesen v kolumbijských horách marxistickou guerillovou skupinou. Po pěti letech se rozhodl vrátit a setkat se s jedním z únosců. Oceňovaná americká dokumentaristka Jennifer Fox přijede s filmem Moje reinkarnace, který točila v průběhu dvaceti let a jehož hlavní postavou je syn vysokého tibetského duchovního mistra, který vyrostl v Itálii a dlouho odmítá skutečnost, že by měl být reinkarnací mnicha Khjentse.

V hlavní tematické kategorii Tváře korupce budou uvedeny snímky mapující fenomén korupce zejména v postkomunistických zemích. Dokument Spravedlnost pro Sergeje se zabývá podivnou smrtí právníka Sergeje Magnitského, jež při své práci odhalil největší daňový únik v historii Ruska, renomovaný režisér Alexandru Solomon pak dává ve svém s nadsázkou natočeném snímku Kapitalismus – naše tajná receptura nahlédnout do kuchyně rumunského kapitalismu, jehož šéfkuchařem se na počátku 90. let minulého století stala skupina prominentů propojená s režimními bezpečnostními složkami. Italská režisérka sarkastického snímku Draquila – Itálie se třese Sabina Guzzanti ve svém filmu zjišťuje, v jak velkém rozporu je mediální obraz italského premiéra s jeho skutečnými aktivitami, zatíženými korupcí a nesčetnými skandály. Že autorka Berlusconiho rozhodně nešetří, dokazuje i bojkot premiérové projekce snímku ze strany italského ministra kultury na festivalu v Cannes.

Ani letos nechybí v programu řada snímků, které byly s úspěchem uvedeny na zahraničních festivalech v loňském roce, jako např. dokument Svět podle Iona B., který posbíral řadu festivalových cen. V tematické sekci Ekologické výzvy bude uveden britsko-brazilský dokument Umění odpadu, který je v letošním roce nominovaný na Oscara a vypráví o umělecko-charitativním projektu světového umělce Vika Munize, který se rozhodne portrétovat chudé třídiče odpadu na největší světové skládce v Rio de Janeiru. Snímek byl oceněn na festivalu v Sundance. O Oscara za rok 2010 bude bojovat také další dokument z letošního programu - Holka z plakátu o mladé Američance, která v 18 letech odjela bojovat do Iráku a nyní trpí těžkým posttraumatickým syndromem.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz