Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dokumentární pondělí zaostří na situaci v Kongu

18. 2. 2011 - PRAHA [Econnect]

Dokumentární pondělí kina Světozor (Vodičkova 41, Praha) uvede v pondělí 21. února od 20:30 dvojici filmů spjatých tématem života ve válkou zmítaném Kongu. Snímek Pekelné doly režiséra Oliviera Baudry de Vaux sleduje životy horníků, kteří v ubohých podmínkách dobývají koltan používaný v našich mobilech a počítačích. Druhý snímek Slzy Konga režiséra Petra Kašpara ukazuje dramatické příběhy žen a dětí v době eskalace války v Kongu. Po projekci bude následovat debata s novinářkou Lenkou Klicperovou, která je jednou z hlavních aktérek tohoto snímku.

Pekelné doly

Koltan, neboli „šedé zlato“, jak se mu často říká, je obsažen v mobilních telefonech, počítačích a satelitní navigaci. Tento kov se těží výhradně z bohatého půdního podloží Demokratické republiky Kongo. Poprvé v historii dokázala kamera natáčet v zákulisí v nepřístupných důlních oblastech provincie Katanga až u Severního Kivu.

Ve filmu se setkáváme s konžskými horníky, kteří fárají 50 metrů pod zem každý den za mizernou mzdu 1 dolar za den. Šachty vyhloubené v drolivém kameni, který tu převládá, hrozí každou chvíli zřícením. A zatím jim nad hlavami zuří občanská válka včetně drancování zdrojů.

Tento dojemný dokument sleduje životy různých lidí a ukazuje, jak se mladá konžská demokracie snaží zavést dlouhodobou redistribuci důlních zdrojů i výkonnou vládu a efektivní vzdělávání pro lid.

Slzy Konga

"Když jsme dorazili do tábora Hutuů, našla jsem tam svého bratra, kterého zajali při přepadení vesnice. Byl přivázaný ke stromu. Několik vojáků mne znásilnilo před jeho očima. Pak ho začali mučit. Postupně mu uřezávali všechny končetiny, pak hlavu. Celou dobu mne nutili, abych se dívala, nemohla jsem vůbec nic dělat. Pak vzali bratrovo tělo a hodili jej na oheň. Nutili mne sníst jeho maso..." (Siska, 25 let, východní Kongo).

Dokumentární film natočený v průběhu eskalace bojů v Demokratické republice Kongo v listopadu 2008 ukazuje dramatické příběhy tamních žen a dětí. Přes deset let se východní Kongo ocitá uprostřed válečného běsnění. Několik generací nezná nic než válku a násilí. Příčinou neštěstí země je paradoxně její bohatství - zejména zásoby coltanu, nerostu, bez něhož se dnes neobejde žádný mobilní telefon ani notebook. Jde o obrovský byznys, do něhož je zapojena i řada mezinárodních společností.

Coltanový byznys roztáčí v Kongu spirálu smrti, z níž není úniku. Výsledkem jsou statisíce znásilněných žen a dětí, znásilnění se v pralesích východního Konga stalo masovou zbraní. Snímek popisuje cestu dvou českých novinářek - Lenky Klicperové a Olgy Šilhové, které se vydaly do zapadlých vesnic oblasti Bunyakiri, kterou ovládají Hutuové. Ti, kteří před 15 lety utopili v krvi sousední Rwandu...

Partnerem projekce je sdružení Femisphera.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

21. 2. 2011
ale kde?Kachka
21. 2. 2011
TT

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz