Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Budoucnost patří energeticky a environmentálně šetrným domům

14. 2. 2011 - PLZEŇ [Econnect]

Celá Evropa přemýšlí, jak ještě více snížit energetickou náročnost provozu i výstavby a rekonstrukcí domů. Některé koncepty si již našly cestu do praxe -- nízkoenergetické a pasivní domy. Začínají se stavět domy s nulovou spotřebou energie a produkcí CO2. Existuje smělý plán EU, který stanovuje povinnost navrhovat všechny nové budovy "s téměř nulovou spotřebou energie", a to od roku 2018 novostavby veřejných budov a od roku 2020 novostavby všech budov. Jedná se dokonce o novou evropskou směrnici (známou pod zkratkou EPBD II). I Česká republika se začíná probouzet a vznikají zde velmi inspirativní a energeticky efektivní domy.

Na jižním Plzeňsku vyroste soubor 14 pasivních domů

V Plzeňském kraji je staveb v pasivním standardu zatím jen velmi málo. O to více těší, že v Dobřanech na jižním Plzeňsku vyrůstá soubor 14 pasivních rodinných domů. Jedná se o výjimečný počin i na úrovni celé České republiky. Občanské sdružení ENVIC se proto rozhodlo uspořádat komentovanou prohlídku rozestavěného pasivního domu právě v Dobřanech. Exkurze na tuto stavbu proběhne v sobotu 19. února. Sraz účastníků bude ve 14 hodin na náměstí T. G. M. před Městským úřadem v Dobřanech. "Exkurze bude užitečná nejen pro zájemce o stavbu rodinného pasivního domu, ale i pro profesionály z řad stavebních firem, projektantů a developerů. Zdá se, že právě pasivním domům patří budoucnost",
doplňuje Ilona Gonová koordinátorka akce ze sdružení ENVIC.

Ekodům -- cesta k úspornému a zdravému bydlení

Zájemci o informace a zkušenosti o stavbách environmentálně a energeticky úsporných se mohou zúčastnit besedy s názvem Ekodům -- cesta k úspornému a zdravému bydlení. Uskuteční se 17. února 2011 od 18 hodin v divadélku JoNáš v Měšťanské besedě v Plzni. Besedovat bude s účastníky odborný poradce v oblasti energetiky a stavebnictví občanského sdružení ENVIC Václav Šváb. "Návštěvníci besedy se dozvědí, proč je stavba ekodomu řešením pro budoucnost. Dozví se, z jakých materiálů lze postavit nízkoenergetický nebo pasivní dům -- zděný dům
nebo dřevostavbu. Jaké materiály použít jako tepelné izolace u novostaveb i rekonstrukcí. Podle čeho vybrat okna a jak je správně osadit. Jak a jakým systémem větrat a jak odstranit vlhkost v domě. Jaký způsob vytápění je šetrný k naší kapse a jaký k životnímu prostředí. Jaké jsou poznatky z provozu Trombeho stěny a co zajímavého přináší Stirlingův motor, vypočítává obsah besedy Václav Šváb". Zajímavá bude i diskuse s autory projektu 14 pasivních domů v Dobřanech. Prezentovat je bude projektant Ing. Zdeněk Baxa. Vstup na přednášku s besedou i exkurzi je zdarma.

Budovou s téměř nulovou spotřebou energie rozumí směrnice 2010/31/EU takovou budovu, jejíž energetická náročnost (určená podle přílohy I směrnice) je velmi nízká. Téměř nulová či nízká spotřeba požadované energie by měla být ve značném rozsahu pokryta z obnovitelných zdrojů, včetně energie z obnovitelných zdrojů vyráběné v místě či v jeho okolí. Budova s téměř nulovou spotřebou energie může být řešena například jako pasivní dům využívající ve velké míře obnovitelné zdroje energie. Směrnice dále ukládá členským státům zohlednit nákladově optimální úrovně energetické náročnosti při poskytování pobídek určených pro výstavbu nebo větší renovace budov.

Pasivní dům je charakterizován velmi nízkou spotřebou energie na vytápění. Využívá pasivních solárních zisků, je dokonale tepelně izolován, výměna vzduchu v domě je řízena automaticky a na vytápění postačí malý zdroj energie. Pasivní dům nemusí mít klasickou topnou soustavu -- pro vytápění domu stačí dohřev přiváděného vzduchu větracím systémem.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz