Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Bude Hromův dub nejsympatičtějším stromem Evropy?

9. 2. 2011 - BRNO [Econnect/Nadace Partnerství]

Od 6. února do 6. března můžete na webových stránkách www.treeoftheyear.org hlasovat pro jednoho z finalistů mezinárodní ankety Evropský strom roku, jejíž první ročník pořádá Nadace Partnerství ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí a Ministerstvem životního prostředí. V anketě soutěží stromy z pěti států, Českou republiku reprezentuje Hromův dub rostoucí v blízkosti Olomouce. Vítězný strom bude oceněn v průběhu mezinárodního fóra Green Week v Bruselu.

Hromův dub roste v Bohuňovicích u Olomouce a je poslední vzpomínkou na souvislou výsadbu čtyř dubů, které zpevňovaly hráze dnes již zaniklého Velkého rybníka. Své jméno strom údajně získal podle uhlíře Hroma, který bydlel v chýši u rybníka. Podle pověsti se silák Hrom vzepřel církevnímu hodnostáři a odmítl vstoupit do jeho ozbrojené gardy. Své stavení pak zapálil a zmizel v lesích. „Více než 400 let starý Hromův dub v loňském roce vyhrál českou anketu Strom roku. Hlasovalo pro něj více než 12 tisíc lidí. Na základě svého vítězství postoupil do mezinárodního kola,“ uvádí Hana Rambousková z Nadace Partnerství.

Konkurence v celoevropské anketě bude opravdu silná. Zapojí se stromy, které zvítězily v národních kolech jednotlivých států. Kromě Hromova dubu se hlasování zúčastní platany z Bulharska a Maďarska, 800 let starý dub ze Slovenska a památná lípa z Rumunska. Všechny přihlášené stromy jsou zajímavé nejen svým vzhledem a stářím, ale hlavně pověstí či historií, která se k nim váže. „Obyvatelé vesnic a měst, ve kterých stromy rostou, si jich nesmírně váží a považují je za symboly obce. To, že jsou součástí veřejného života dokazují společenské akce, oslavy, svatby, křty i koncerty, které se pod nimi každoročně konají,“ vysvětluje Hana Rambousková. „V příštím roce se k anketě připojí také Polsko, Francie a Irsko,“ doplňuje Rambousková.

Cílem Evropského stromu roku je přiblížit téma stromů široké evropské veřejnosti. „Anketa dokáže prostřednictvím přirozené soutěživosti měnit vztah lidí k prostředí, ve kterém žijí, a upozorňovat je na přírodní zajímavosti v jejich okolí. Projekt je velmi dobrým příkladem toho, jak můžeme představit obtížné téma, jaký ochrana přírodní rozmanitosti je, široké veřejnosti,“ doplňuje Ladislav Miko, bývalý ministr životního prostředí České republiky.

Nadace Partnerství pomáhá lidem, aby chránili a zlepšovali svoje životní prostředí. Poskytuje jim k tomu finanční prostředky (granty), odborné znalosti i služby a inspiraci ze zahraničí. Podporuje výsadbu stromů, ochranu přírody, šetrnou dopravu a turistiku, využívání obnovitelných zdrojů energie a kvalitní veřejná prostranství. Během 20 let své existence podpořila prostřednictvím nadačních příspěvků ve výši přes 238 miliónů korun 2 722 projektů. Společně se čtyřmi sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership Association.

Mezinárodní anketu Evropský strom roku vyhlašuje Nadace Partnerství ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí a Ministerstvem životního prostředí. Anketa o nejsympatičtější strom navazuje na národní kola hlasování, která uspořádaly jednotlivé státy. Cílem projektu je přiblížit téma stromů evropské veřejnosti a zároveň upozornit na ubývání biodiverzity. Anketa Evropský strom roku dokazuje, že téma stromů nevymezují hranice států. Stromy se díky tomuto projektu mohou stát předmětem širší celoevropské debaty. www.treeoftheyear.org

Ubývání biodiverzity neboli rozmanitosti rostlinných a živočišných druhů je jedním z nejvážnějších globálních problémů současnosti. Největší negativní změny jsou pozorovány v některých rozvojových zemích, zejména v oblasti tropického pásma. Snižování biodiverzity se však nevyhýbá ani České republice. Přestože je česká příroda charakteristická svou vysokou druhovou i krajinnou rozmanitostí, mnoho druhů rostlin a živočichů patří mezi kriticky nebo silně ohrožené. Nadace Partnerství se snaží svými aktivitami na tento negativní trend upozornit.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz