Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

AI: Shell byl obviněn z šíření nepravdivých informací o úniku ropy

10. 2. 2011 - PRAHA [Econnect/AI]

Těžební činnost ropné korporace Shell v deltě Nigeru trvá téměř půl století. Během této doby zde došlo k tisícům ropných úniků, které za sebou zanechaly obrovské environmentální škody. Voda, kterou místní lidé používají k pití a rybaření, je znečištěná ropou, zemědělská půda a plodiny byly zničeny.

Amnesty International a mezinárodní organizace Přátelé Země (Friends of Earth International) nyní proti ropnému gigantu podali oficiální stížnost kvůli porušování základních standardů odpovědného podnikání stanovených Organizací pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD).

Ve středu 26. 1. 2010 proběhlo slyšení v nizozemském parlamentu, kde byly přezkoumány environmentální a lidskoprávní dopady aktivit korporace Shell v Nigérii. Organizace obviňují Shell z šíření zavádějících informací a svalování viny za většinu ropného znečištění na sabotéry z delty Nigeru, což porušuje stanovy OECD pro nadnárodní korporace. Podaly proto stížnost na kontaktní místa OECD při vládách Spojeného království a Nizozemí.

Již v polovině 90. let Shell uznal, že za velkou částí ropného znečištění delty Nigeru stojí pochybení jeho vlastní firmy. Ovšem v současné době společnost začala svalovat většinu problémů na sabotážní činnost nigerijských komunit a zločinců. Shell přitom odkazoval na nepravděpodobné údaje, podle kterých by celých 98% rozlité ropy mělo připadnout na vrub právě sabotážím. Podobně zavádějící informace prezentoval Shell i v roce 2009, tehdy byl donucen k jejich opravě. Petrolejářská firma sama nejprve opakovaně tvrdila, že sabotáže mají na svědomí celých 85% úniků, nakonec však připustila, že sabotáže zavinily spíše 50% z celkové škody. Ani jedno tvrzení však nebylo nikdy dostatečně vysvětleno. Shell se navíc téměř nepokusil napravit omylný dojem způsobený předchozím šířením nepravdivých dat. Způsob, jakým byla data získána včetně jejich původu, odmítal Shell navzdory opakovaným žádostem objasnit.

Ačkoliv sabotáže v deltě Nigeru obecný problém představují, Amnesty International a Přátelé Země opakovaně poukázali na to, že Shell operuje s daty, která jsou ostře kritizována environmentálními organizacemi i místními komunitami. Vysvětlení chování ropné korporace je ale nabíledni. Jsou-li totiž ropné skvrny klasifikovány jako výsledek sabotáže, nenese podle nigerijského práva Shell žádnou odpovědnost vedoucí ke kompenzacím za zničené životní prostředí místních obyvatel.

„Tvrzením společnosti Shell nejsou ničím podložena“ říká Audrey Gaughran z Amnesty International. „Všudypřítomné ropné znečištění je klíčovým problémem, který v deltě Nigeru způsobil ropný průmysl. Způsob vyšetřování ropných úniků není ale ani v nejmenším nezávislý“. Přátelé Země i Amnesty International totiž nezávisle zjistili, že v mnoha případech vyšetřování ropných úniků měly ropné společnosti významný vliv na oficiální posudky.

Nnimmo Bassey, ředitel Přátel Země v Nigérii (ERA) a předseda Friends of Earth International k tomu řekl: „Úniky ropy monitorujeme pravidelně a naše pozorování často protiřečí oficiálním informacím předkládaným společností Shell. Ropné společnosti by měly převzít za své chování odpovědnost a vyčistit nepořádek, který v naší zemi napáchaly.“.

Falšování dat o ropných únicích spolu s neochotou společnosti Shell a vlády Nigérie zajistit férové vyšetřování tak ve výsledku zanechává nigerijské komunity bez možnosti dovolat se spravedlnosti a získat jakoukoli kompenzaci.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz