Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Divadlo Ponec představí současný český tanec ve filmu i v realitě

8. 2. 2011 - PRAHA [Econnect]

Divadlo Ponec pořádá 14. února od 20:00 hod. komponovaný večer, v rámci něhož bude uveden dokumentární film Doteky tance o dvou českých tanečních tělesech Nanohach a VerTeDance, ve kterém budou diváci moci nahlédnout do zákulisí jejich formování a fungování. Oba soubory vznikly v roce 2004 a brzy se staly výraznými iniciativami, které za relativně krátkou dobu svého působení dosáhly značného úspěchu v České republice i v zahraničí.

Obě formace ve své tvorbě ztělesňují samotnou podstatu současného tance doplněnou o mezinárodní zkušenost, obrovské fyzické nasazení a neustálou touhu po hledání nových způsobů vyjadřování. Ve filmu, který vznikl v koprodukci České televize a FAMU 2010, si jeho autorky Karolína Párová (námět) a Veronika Lišková (námět, scénář a režie) všímají základních principů fungování domácí taneční platformy a věnují se tematice tančícího těla, jeho schopnosti promlouvat k jednotlivému divákovi i nastavovat zrcadlo celé společnosti. Po skončení filmu bude následovat debata s tvůrci. Součástí večera bude Tour du Café au Lait, minimalistický projekt situovaný do prostředí divadelního baru, který vznikl ve spolupráci NANOHACH a VerTeDance.

Více o skupinách:

Taneční seskupení VerTeDance funguje na české taneční scéně od roku 2004. Mezi zakládající členy patří Tereza Ondrová a Veronika Kotlíková, obě tanečnice, choreografky a pedagožky současného tance a Pavel Kotlík, světelný designér a šéf techniky divadla Ponec. Společně vytvořili zatím tyto projekty: Průzor hrdlem (2002), Kruh II (2004), Tichomluva – Neočekávaný chod (2005) (Cena SAZKY za “objev v tanci 2005”), The Brave (2006), Třiačtyřicet slunce západů (2007), site-specific projekt Tour du Café au Lait (2007), ve spolupráci s CobosMikaCompany projekt s názvem Beneath the Silence (2005), Dance of Canis Lupus (2009, ch.: Thomas Steyaert), Jaja a Papus (2009), Případy doktora Toureta (2009, r.: Anna Polívková), Emigrantes (2010) a Transforma (2010, ch.: Maya Lipsker). Produkci souboru zajišťuje Markéta Faustová. Domovskou scénou VerTeDance je divadlo Ponec. Svá představení uvádí skupina pravidelně jak v českých regionálních městech, tak v zahraničí: v Německu, Belgii, na Ukrajině, v Rumunsku, Polsku a Maďarsku. www.vertedance.com

Členy občanského sdružení a skupiny tanečního divadla NANOHACH (2004) jsou tanečníci, kteří se již několik let pohybují v profesionální tanečně-divadelní oblasti. Sdružení podporuje a realizuje taneční umělecké aktivity a vytváří podmínky pro mezinárodní výměnu umělců se zaměřením na projekty, které umožňují spolupráci českých tanečníků se zahraničními subjekty. Umělecký záměr skupiny je založen na vzájemné kreativní spolupráci tanečníků s hostujícím choreografem. NANOHACH také produkčně zaštiťuje autorskou tvorbu některých českých choreografů. Všechny realizované projekty na sebe strhly pozornost kritické i divácké divadelní obce v Čechách a zahraničí /Argentina, Francie, Irsko, Izrael, Maďarsko, Německo, Norsko, Pákistán, Polsko, Rumunsko, Rusko, Slovensko, Srbsko, Španělsko, USA, Velká Británie/. Kromě mnoha nominací byla tvorba skupiny oceněna nejprestižnější cenou v oblasti současného tanečního divadla – Cenou za nejlepší light design 2010 (Zločin a trest), Cenou SAZKY za objev v tanci 2007 (Portrét), Cenou za interpretaci 2007 (A. Caunerová – Portrét) a 2006 (L. Švejdová-Struktury vratkosti a Synchronicity). NANOHACH je členem Vize tance o.s. a kromě svých inscenací se jeho členové aktivně podílí na současném kulturním dění v ČR. Velmi často vstupují NANOHACH do veřejného prostoru (site-specific projekty/Muzejní noc 2006, 2010, vernisáže výstav), např. České Centrum Praha, Společnost F. Kafky, Botanická zahrada Praha, DOX Praha, metro Florenc a další pražské exteriéry, galerie, nádražní budovy a tovární haly).


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz