Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Největší veletrh hraček na světě dává prostor firmám, které tolerují porušování lidských práv

4. 2. 2011 - PRAHA [Econnect]

Právě dnes odstartoval v německém Norimberku největší veletrh hraček na světě. 2600 vystavovatelů ze 64 zemí světa tu představí zhruba milion produktů. Zatímco hračkářské firmy se prezentují na jedné z největších obchodních událostí roku, zaměstnanci továren na hračky dál čelí nebezpečným a nedůstojným pracovním podmínkám.

Další výzkumná zpráva odhalila nucené přesčasy až třikrát přesahující zákonem povolený počet hodin a zdraví škodlivé pracovní prostředí v továrnách, které obdržely certifikaci Mezinárodního svazu hračkářského průmyslu. Známé hračkářské firmy tak vyrábějí v továrnách, které získaly certifikát, aniž by splňovaly podmínky certifikace.

Dnes uveřejněná zpráva hongkongské nevládní organizace SACOM1 dokládá, že v továrnách certifikovaných Mezinárodním svazem hračkářského průmyslu (ICTI) v rámci tzv. ICTI CARE programu dochází k porušování práv zaměstnanců. Zpráva podává přehled výsledků z vyšetřování ve třech čínských továrnách, které vyrábějí zboží i pro známé značky jako je Disney, Tesco, Mattel či Walmart.

Mezi zjištění uvedená ve zprávě patří: žádné nebo falšované pracovní smlouvy, nízké mzdy, absence sociálního pojištění pro zaměstnance či nedostatečná zdravotní a bezpečnostní opatření. Notoricky známým problémem je nepřiměřeně dlouhá pracovní doba včetně nucených přesčasů. Ty ve sledovaných továrnách až třikrát přesahovaly zákonem stanovený počet hodin. V továrně Hui Zhou Win Merchant Tour Product Co. trvaly směny v době vyšetřování běžně od 7:25 do 22:30, v některých případech až do půlnoci, a to sedm dní v týdnu.

Navzdory uvedeným skutečnostem dvě ze sledovaných továren obdržely v průběhu výzkumu certifikaci ICTI, třetí z nich byla ve zkušební době a certifikaci obdržela později. Závěry zprávy tak znovu dokazují, že certifikační systém ICTI CARE, k němuž se tak hrdě hlásí známé značky hračkářského průmyslu, má závažné nedostatky. Jedním z nich je i to, že v praxi nevyžaduje žádné závazky od samotných firem. Přitom role firem je při naplňování požadavků ICTI CARE nezastupitelná. Uwe Kleinert, koordinátor německého projektu Aktion fair spielt, k tomu říká: „Zjišťujeme, že dodržování pracovních standardů v továrnách může usnadnit nebo naopak ztížit nákupní strategie odběratelů. V případě velmi krátkých dodacích lhůt a častých změn v objednávce nebo v případě změn na poslední chvíli se lze přesčasů jen těžko vyvarovat. A kdo na své dodavatele tlačí kvůli ceně, nemůže se divit nízkým mzdám.“

V Číně se hračky pro export vyrábějí v přibližně 3 500 továrnách, z čehož 1 450 továren je zapojených do certifikačního programu ICTI CARE. Ačkoli jednotné standardy pro celý hračkářský průmysl v podobě etického kodexu ICTI představují krok správným směrem, v praxi selhává především kontrola jejich dodržování. „Problémem je zejména důvěryhodnost a transparentnost celého systému. Výsledky auditů nejsou zveřejňovány; běžnou praxí je navíc podvádění auditorů, zaznamenány byly i případy korupce. Kromě nezávislých kontrol je proto potřeba, aby i zaměstnanci mohli sami nahlásit případné nedostatky bez hrozby postihu za takové hlášení,“ přibližuje situaci Michala Chatrná ze Společnosti pro Fair Trade, která v České republice organizuje kampaň Víte, s čím si hrajete?

Kampaň Víte, s čím si hrajete?, jejímž cílem je zlepšení pracovních podmínek v hračkářském průmyslu, proto vyhlásila petici, v níž od Mezinárodního svazu hračkářského průmyslu požaduje, aby zajistil mzdy dělníků alespoň na úrovni životního minima, pracovní dobu nepřesahující zákonné maximum a změnu nákupních praktik hračkářských firem, zejména zvýšení výkupních cen a prodloužení dodacích lhůt, což továrnám reálně umožní zlepšit pracovní i životní podmínky zaměstnanců.

Víte, s čím si hrajete? je mezinárodní kampaň za zlepšení pracovních podmínek při výrobě hraček. Jejím cílem je přimět hračkářské firmy jako Disney či Mattel, aby přijaly zodpovědnost za své dodavatelské řetězce a podnikly konkrétní kroky ke zlepšení špatných pracovních podmínek v továrnách, zejména v Číně, odkud pochází asi 80 % celosvětově prodaných hraček. Neziskové organizace sdružené v kampani požadují, aby výrobci zamezili nucené a dětské práci, nepřiměřeně dlouhé pracovní době a vyplácení mezd pod úrovní existenčního minima a zajistili bezpečnost práce a dodržování čínského a mezinárodního pracovního práva. Kampaň je společným projektem pěti evropských nevládních organizací a partnerských organizací z Číny a Hongkongu.

www.vitescimsihrajete.cz
www.stop-toying-around.org

Společnost pro Fair Trade je česká nevládní organizace, která se zabývá vzděláváním, vedením kampaní za lepší pracovní podmínky v rozvojových zemích a osvětou v oblasti aktuálních globálních a rozvojových témat.

www.fairtrade.cz
www.svetvnakupnimkosiku.cz

SACOM (Students and Scholars against Corporate Misbehaviour) je nevládní organizace sídlící v Hongkongu. Monitoruje dodržování lidských a pracovních práv v čínských továrnách vyrábějících pro nadnárodní korporace.

www.sacom.hk


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz