Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Egypt: AI vyzývá egyptské úřady k zastavení násilí

4. 2. 2011 - PRAHA [Econnect/AI]

Amnesty International vyzývá viceprezidenta Omara Sulejmana, aby zastavil násilí rozpoutané příznivci prezidenta Mubaraka. AI také zveřejnila petici za doržování lidských práv v Egyptě.

V Káhiře i dalších egyptských městech dochází ke střetům, za kterými stojí s největší pravděpodobností organizované skupiny příznivců vlády. Ti napadají demonstranty v ulicích Káhiry i dalších částech Egypta. Na ulicích nezasahuje pořádková policie ani jiné policejní oddíly, což naznačuje spoluúčast egyptské vlády na probíhajících násilnostech. V lepším případě se vláda „pouze“ zříká odpovědnosti za dodržování pořádku v době národní krize.

„Násilnosti pokračují za přítomnosti armády, což vede k obavám, že vojáci mají příkaz nezasahovat,“ uvedla Hassiba Hadj Sahraoui z Amnesty International.

Armáda včera podle dostupných informací povolila příznivcům prezidenta Mubaraka vstoupit na náměstí Tahrír, kde inzultovali protivládní demonstranty. Mnoho demonstrujících utrpělo zranění.

Podle posledních dostupných zpráv mají v Egyptě problémy také novináři i členové různých misí, kteří na místo přijeli. Včera byl výslechu tajné policie podroben například reportér České televize Martin Jonáš. „Situace pro naši práci se prudce zhoršuje. Byli jsme zatčeni tajnou policií, které asistovala skupina místní domobrany," zavolal reportér Martin Jonáš po propuštění pro Mladou frontu.

Zatčen byl také jeden člen mise Amnesty International, která do Káhiry přicestovala s cílem podpořit demonstranty, monitorovat situaci a zajistit nápravu masivního porušování lidských práv, ke kterému v oblasti dochází.

„Požadujeme okamžité a bezpečné propuštění našich kolegů i všech ostatních, kteří v těchto dnech statečně monitorují porušování lidských práv v Egyptě,“ prohlásil generální tajemník AI Salil Shetty.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz