Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

O Českou biopotravinu roku 2010 soutěží 42 výrobků

7. 2. 2011 - PRAHA [Econnect]

Do prestižní soutěže v oboru biopotravin „Česká biopotravina roku 2010“, jež byla vloni vyhlášena již po deváté, nominovalo 17 výrobců biopotravin celkem 42 výrobků v 7 kategoriích. V únoru odborná porota vybere vítěze, kteří budou 23. března slavnostně vyhlášeni na konferenci Retail in Detail v Praze.

Soutěž „Česká biopotravina roku“ má za cíl podporovat vynikající kvalitu v celém dodavatelském řetězci oboru biopotravin a zviditelnit nejkvalitnější biopotraviny vyráběné v České republice. Každoročně ji vyhlašuje Potravinářská komora České republiky společně s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců.

Také tentokrát budou kromě hlavní ceny vyhlášeni vítězové jednotlivých produktových kategorií, konkrétně kategorií mlýnské a pekárenské výrobky, mléko a mléčné výrobky, maso a výrobky z masa, nápoje, výrobky z ovoce a zeleniny a víno z ekologických hroznů.

Letos opět kvalitně obsazenou se stala kategorie mléko a mléčné výrobky, do ní nominovaly tři mlékárny celkem 9 výrobků. Společnost Astrom, export-import, s.r.o. nominovala výrobek Bio Amálka jogurt bílý jemný, Mlékárna Valašské Meziříčí nominovala celkem sedm příchutí jogurtů vyráběných do značky „naše bio“ a Polabské mlékárny nominovaly Tvarohový dezert s jogurtem s probiotickou kulturou Matylda.

Tradičně dobře obsazenou kategorií je kategorie mlýnské a pekárenské výrobky. Porotci budou vybírat z celkem 5 výrobků od tří výrobců biopečiva: Antonín Kolinger ASON, PRAVÉ HOŘICKÉ TRUBIČKY, s.r.o. a Country Life s.r.o.

Do kategorie maso a výrobky z masa je letos jen jedna nominace: Kančí biolovečák od pana Josefa Sklenáře z Biofarmy Sasov. Také kategorie nápoje má letos jen jednu nominaci a to 100% šťávu s dužinou jablko a mrkev od Moštovny Lažany, výroba nápojů spol. s r.o.

Tentokrát dobře zastoupenou kategorii výrobky z ovoce a zeleniny naplnily svým višňovým a třešňovým biodžemem Olga Syrovátková - Zámecké sady Chrámce a Hana Němcová, rodinná farma Koldokol, která nominovala Bioládu hruškovou, švestkovou a borůvkovou.

Do kategorie biovýrobky pro gastronomii nominovala společnost Extrudo Bečice s.r.o., která se dlouhodobě zaměřuje na gastronomický trh, zejména školní jídelny, celkem čtyři výrobky: Bio Římské placičky, Bio Hummus, Bio Falafel a Bio Lívance. Kategorie pochutiny a ostatní potravinářské výrobky není tentokrát obsazena.

S velkým zájmem se setkala nově otevřená kategorie vína z ekologických hroznů. Šest ekologických vinařů nominovalo celkem 18 vín. O vítězství v této kategorii budou soutěžit vína od Vinselekt Michlovský a.s., Veritas spol. s r.o., Templářské sklepy Čejkovice vinařské družstvo, Ing. Josef Abrle, Vlastimil Peřina-Vinný sklep EBEN a Vinné sklepy Kutná hora s.r.o. V posledních několika letech se množství ekologických pěstitelů vína značně rozrostlo a vyhlašovatel soutěže chtěl na tuto skutečnost reagovat. Ukazuje se, že to bylo správné rozhodnutí, v příštích letech by pravděpodobně mělo množství vín z ekologické produkce stoupat vzhledem k ukončení přechodného období velkého množství pěstitelů.

Porotci bude vybírat vítěze na svém zasedání v průběhu února. Přihlášené výrobky budou hodnoceny podle kritérií, odrážející nejen chuť, způsob zpracování a výroby a použité suroviny, ale také celkový koncept výrobku, od výhod pro zákazníky, obal, přes celkový vzhled až po použitý marketingový mix. Hodnotící kritéria soutěže také slouží k informování, inspiraci a jako měřítko pro začínající i stávající výrobce biopotravin.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Česká biopotravina roku 2010 proběhne 23. března 2011 na konferenci Retail in Detail v Praze, vyhlášení výsledků kategorie "vína z ekologických hroznů" proběhne 2.3. na slavnostním večeru u příležitosti veletrhu VINEX&HORECA FORUM 2011 v Brně.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz