Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kožešinová zvířata trpí v mezích českého zákona

7. 2. 2011 - PRAHA [Econnect]

I touto větou by se dala shrnout kauza týkající se otřesných záběrů ukazujících utrpení tzv. kožešinových na českých farmách a následného šetření státními orgány ochrany zvířat.

V listopadu minulého roku zveřejnila organizace Svoboda zvířat fotografie a videa ze čtyř českých kožešinových farem, na nichž bylo patrné, že norci a lišky chované na těchto farmách strádají. Svoboda zvířat následně podala podnět na Krajskou veterinární správu pro Jihomoravský kraj ke kontrole a prošetření podmínek chovu ve třech z těchto farem (v Syrovicích, Moravských Knínicích, Křižanovicích). "Odpovědi jsme se dočkali koncem roku 2010 s tím, že na farmách je vše v pořádku. Cituji: 'Rozměry klecí odpovídají normám, krmení a napájení bez závad. Nemocná zvířata jsou prokazatelně odborně léčena," popisuje Lucie Moravcová, koordinátorka kampaně Proti srsti, kterou Svoboda zvířat organizuje.

A dodává: "S výsledky kontrol samozřejmě nejsme spokojeni, považujeme je za nepřijatelné. Nicméně celá věc ukazuje na skutečnost, že naše legislativa, která by měla tato zvířat chránit, rozhodně není dostatečná. Jako jediné možné řešení vidíme přijetí zákazu chovů tzv. kožešinových zvířat a tyto farmy uzavřít. Stejně jako se tomu stalo v mnoha dalších evropských zemích."

Praxe v několika evropských státech ukázala, že zpřísnění podmínek pro chov tzv. kožešinových zvířat tak, aby byly v souladu s jejich etologickými potřebami, vede v konečném důsledku k uzavření kožešinových farem, jelikož chov zvířat za takových podmínek není rentabilní. "Chov kožešinových zvířat je zakázán např. ve Velké Británii či v Rakousku. Třeba ve Švýcarsku jsou pravidla pro chov kožešinových zvířat tak přísné, že tam žádné chovy ve skutečnosti nejsou," doplňuje Moravcová.

Svoboda zvířat v listopadu 2010 spustila sběr podpisů pod petici za zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v ČR. "Po zveřejnění záběrů se ve veřejnosti zvedla vlna nevole, lidé se o problematiku začali zajímat a není jim lhostejné, co se na farmách děje. Během prvních měsíců jsme obdrželi petiční archy se stovkami podpisů," uzavírá Moravcová. Petice je podpůrnou aktivitou kampaně Proti srsti, kterou Svoboda zvířat v České republice koordinuje již od roku 1999.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz