Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na Carrefour Eden doplatí občané

15. 3. 2005 - PRAHA

Carrefour tento víkend otevřel hypermarket bez posouzení vlivů na životní prostředí a bez územního rozhodnutí, obyvatelům okolních domů přibyl hluk a prach, Vršovice přišly o jeden z mála parků. Hypermarket Carrefour ve Vršovicích bude mít zásadní dopad na okolní menší obchody. Po jejich krachu budou mít občané Vršovic paradoxně menší výběr a budou pro zboží cestovat dál. Časem budou platit i vyšší ceny.

Poté co TESCO v Británii získalo několik desítek procent trhu, pocítili to Britové na svých peněženkách. Obdobný vývoj čeká i Prahu, pokud se její samospráva a stavební úřady včas nevzpamatují a budou i nadále povolovat monopolizaci místních trhů výstavbou megamarketů s obrovskou prodejní plochou.

Vršovický hypermarket má i další kaňku. Vršovice, čtvrť s nejmenším podílem zeleně v Praze, díky naprosto bezohlednému postupu investora přišly o park. Investor přitom najal pro dílčí povolení bratra úřednice, která vydala územní rozhodnutí. Dva starostové Prahy deset cestovali do Francie na sponzorovaný výlet.

Investor dokonce celou věc dvakrát prohrál u soudu – soud nejdříve souhlasil se stěžovateli, že v případě posouzení vlivů na životní prostředí byl porušen zákon a že územní rozhodnutí bylo vydáno neoprávněně. Nařídil i zabývat se podjatostí úřednice pražského magistrátu Kejvalové.

Odvolací orgán – Ministerstvo pro místní rozvoj, v bezprecedentním postupu výrok soudu ignorovalo a vydalo územní rozhodnutí znovu ve prospěch investora a zrušil jej až ministr Němec v mimoodvolacím řízení. Ani on však nenašel dost odvahy zrušit stavební povolení vydané na základě neplatného územního rozhodnutí.

Podruhé investor prohrál u soudu, když žaloval tehdejšího mluvčího koalice SOS Praha a autora tohoto příspěvku za údajné poškození dobrého jména. Soud rozhodl v neprospěch investora během půlhodinového stání tak jednoznačně, že ten ani nevyužil svého práva se odvolat.

Hypermarket v Edenu je mementem české politiky na úrovni místní, krajské i národní – mementem střetu zájmů, neúcty k právu a neochoty samosprávy i státní správy chránit veřejný zájem.

(Autor je předsedou občanského sdružení Oživení)


Petr Štěpánek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

19. 3. 2005
21. 3. 2005
ezero
22. 3. 2005
Helena B.
4. 4. 2005
9. 12. 2011
HNUSeuroskeptik

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz