Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Budeme jíst místo masa hmyz? Organizace pro výživu to doporučuje

2. 2. 2011 - PRAHA [EcoMonitor]

Od roku 2008 Mezinárodní organizace pro výživu a zemědělství (FAO) doporučuje jíst místo masa hmyz, a to jak z důvodů ekonomických, tak ekologických. V Evropě se však toto doporučení nesetkává s velkým ohlasem, píše deník Le Figaro.

Konzumace hmyzu zůstává pro lidi na Západě zatím velkým tabu. V roce 2010 proto FAO v rámci své kampaně zveřejnila seznam téměř stovky zemí, kde je hmyz běžnou součástí jídelníčku. Cvrčci, mravenci, štěnice, různé larvy – na více než 1400 jedlých druhů hmyzu si pochutnává téměř 2,5 miliardy lidí v Africe, Asii a Střední Americe. Je to přece zdroj levných, zdravých a navíc k životnímu prostředí šetrných bílkovin, uvádí FAO.

„Přijde den, kdy lidí, co jedí hmyz, bude víc než těch, co jedí maso,“ předpovídal nedávno entomolog Arnold van Huis na konferenci v Nizozemí. Podle tohoto zapáleného „hmyzožravce“ není v dlouhodobém horizontu neustálé zvyšování světové masožravé populace v kombinaci s ubýváním orné půdy a globálním oteplováním absolutně možné. Chov hmyzu, který vyžaduje daleko méně potravinových zdrojů, je tudíž jako jídlo dobrou alternativou. Produkce jednoho kilogramu masa je asi tak stejně náročná jako produkce deseti kilogramů hmyzu ...

Pokud jde o zdraví, nepředstavuje hmyz žádné riziko. Kromě toho už teď sní každý z nás průměrně 500 g hmyzu za rok. „Červy máme v ovoci, v zelenině, v marmeládách, džusech, polévkách a není to žádný problém,“ ujišťuje Marcel Dicke, vedoucí katedry entomologie na jedné univerzitě v Nizozemí. Pokud jde o chuť, červ prý připomíná lískové oříšky. Takže ani tady by neměla být žádná překážka. Největší zábrana je psychologická. To je stále nepřekonatelná bariéra. Hmyz je totiž v Evropě vnímán jako něco špinavého, škodlivého a odporného.

Možná je to jen otázka času, než si v Evropě na něco takového zvykneme. V Nizozemí, Británii i ve Francii už existuje pár internetových obchodů, v jejichž nabídce můžete najít nejrůznější proteinové pochoutky od štířích lízátek přes pražené mravence až po červy ve sladkokyselé omáčce.

Podle článku „„Les insectes peinent à rentrer au menu des Européens“ zveřejněného na serveru Lefigaro.fr 20. 1. 2011.


Michaela Holmerová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz