Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Štědrost obyvatel severní Moravy se potvrdila, Tříkrálová sbírka opět rekordní

31. 1. 2011 - OLOMOUC [Econnect]

V pátek ukončily Charity na severní Moravě rozpečeťování kolednických pokladniček a sčítání výnosů koledování Tříkrálové sbírky 2011. V rámci Diecézní charity ostravsko-opavské se vykoledovalo více než 12 milionů korun a byl tak překonán loňský rekord.

Štědrost obyvatel severní Moravy se naplno projevila během prvních čtrnácti dní letošního roku, kdy proběhlo koledování Tříkrálové sbírky 2011. Letos již po jedenácté roznášeli charitní koledníčci požehnání do našich domovů a vybírali finanční prostředky na pomoc lidem v nouzi a podporu charitního díla. „Byl jsem velmi potěšen s jakým nasazením a obětavostí se opět vydalo tisíce koledníků do ulic, aby nám pomohli sbírat finanční prostředky ve prospěch našich spoluobčanů, kteří naši pomoc potřebují,“ sděluje ředitel Diecézní charity ostravsko-opavské Lukáš Curylo.

„Dnes, tj. 28. ledna 2011, bylo ukončeno rozpečeťování pokladniček. Celkový výnos koledování Tříkrálové sbírky 2011 v rámci Diecézní charity ostravsko-opavské činí 12 040 894,- Kč, což je nejvyšší vykoledovaná částka v historii Tříkrálové sbírky v naší diecézi,“ oznámil konečné výsledky koledování diecézní koordinátor sbírky Martin Hořínek. Diecézní charita ostravsko-opavská tak zaznamenala 8% nárůst a loňský, do dnešního dne nejvyšší, výnos sbírky byl překonán o 919 730,- Kč.

„Náš region opět prokázal, že zde žijí lidé srdeční, obětaví i štědří, kteří jsou schopni myslet na druhé a zříci se něčeho ve prospěch potřebných. Nejen tedy tento krásný výsledek, ale i tato skutečnost mně, jako člověka žijícího od narození v tomto regionu, naplňuje velikou radostí a hrdostí. Ještě jednou patří všem dárcům i koledníkům veliké díky,“ děkuje ředitel Curylo.

„Téměř všechny Charity v ostravsko-opavské diecézi vykoledovaly více než v loňském roce, největší procentuální nárůst výnosu zaznamenaly Charity Frýdek-Místek, Opava a Bohumín, největší finanční nárůst pak Frýdek-Místek. Charity Frýdek-Místek, Hlučín, Odry, Opava a Ostrava (spolu s Charitou sv. Alexandra) opět vykoledovaly více než milion korun,“ upřesnil koordinátor Hořínek s tím, že kompletní výsledky jsou k dispozici na webových stránkách dchoo.caritas.cz. V rámci ostravsko-opavské diecéze bylo použito 2 533 kusů pokladniček.

Finanční prostředky získané během Tříkrálové sbírky pomohou v souladu se zaběhlým schématem jak zahraničí, tak zejména v regionech, kde se peníze vybraly. „65% výnosu sbírky se vrací zpět organizátorům skupinek, tj. oblastním charitám, které si podávají záměry na využití výnosu sbírky. Ty schvaluje Tříkrálová komise ještě před koledováním, taky aby se dárci měli možnost dozvědět, na co chtějí Charity vykoledované prostředky použít.“ přibližuje mechanismus využití sbírky v ostravsko-opavské diecézi Hořínek.

Největší část záměrů pro rok 2011 se opět týká služeb pro seniory, nemocné a handicapované, podpořeny budou také služby pro lidi bez domova a v materiální nouzi, stejně jako aktivity pro děti. „Záměry jsou různorodé a pokrývají celou šíři charitních služeb. Jsou mezi nimi záměry směřující k podpoře služeb pro konkrétní cílové skupiny, stejně jako záměry pro zlepšení prostředí a kvality poskytované péče, ale také aktivity pro klienty a přímá materiální či finanční pomoc,“ uzavírá diecézní ředitel Curylo.

Tříkrálová sbírka není jen sbírkovou akcí, ale je také spojena s nejrůznějšími akcemi. Diecézní charita ostravsko-opavská letos pořádá soutěž o nejpovedenější tříkrálový kolednický kostým nazvanou Králové. „Budeme vycházet ze zaslaných fotografií a hodnotit se bude jak celkový dojem, tak také originalita a provedení jednotlivých kostýmů,“ říká diecézní koordinátor Hořínek. Vítězové obdrží stejně jako v uplynulých letech věcné ceny. Soutěž probíhá od 1. ledna do 6. února 2011.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz