Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Opencard bude muset respektovat právo na soukromí

26. 1. 2011 - PRAHA [Econnect]

Opencard jen jako tramvajenka bez osobních údajů bude snad brzy realitou. Praha musí podle závěrů kontroly Úřadu pro ochranu osobních údajů do konce června 2011 přestat sbírat údaje uživatelů, kteří si to nepřejí.

Praha bude muset od počátku června vydávat Opencard bez zpracování osobních údajů, která bude sloužit jen jako tramvajenka s fotografií a informacemi o držiteli vytištěnými přímo na kartě. Držitelé klasické Opencard budou mít možnost odvolat souhlas se zpracováním svých údajů. Vyplývá to ze závěrů kontroly provedené Úřadem pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), který po třech a půl letech uzavřel kontrolu projektu, jejíž výsledky Praha akceptovala. Podnět ke kontrole zabezpečení údajů Opencard podala v červnu 2007 nevládní organizace Iuridicum Remedium, která se zabývá ochranou soukromí.

"Po dlouhé kampani za Opencard, která by respektovala ochranu soukromí a nenutila uživatele připlácet si za soukromí v podobě dražších kuponů a poplatku za vydání anonymní karty, vnímáme tento závazek Prahy po kontrole ÚOOÚ jako velký úspěch. Dlouhodobě upozorňujeme, že u některých funkcí čipových karet není nutné uchovávat osobní údaje držitele karty v jakýchkoli databázích, ale postačuje, když lze ověřit, že osoba, která kartu předkládá je jejím oprávněným držitelem," komentoval právník IuRe Jan Vobořil.

Přesto, že ÚOOÚ vydal rozhodnutí ve věci Opencard už koncem listopadu, podrobnější informace o uložených opatřeních zveřejnil až nyní. IuRe si od hl. m. Prahy vyžádalo dokumenty ke kontrole na základě zákona o svobodném přístupu k informacím v prosinci 2010. Praha v rozporu se zákonem odmítla informace vydat. "Mluvčí projektu Opencard Martin Opatrný nám pouze v neformálním dopise sdělil, že si příslušné dokumenty máme vyžádat od ÚOOÚ. Povinnost Prahy tyto informace poskytovat je přitom v zákoně jasně zakotvena. Naopak požadovat tyto dokumenty od ÚOOÚ by bylo vzhledem k výjimce z informační povinnosti vztahující se na informace získané při kontrolní činnosti značně obtížné a kompletní informace bychom zřejmě nedostali," uvedl Jan Vobořil.

IuRe proti nečinnosti hlavního města, které informace ani neposkytlo, ani nerozhodlo o odmítnutí žádosti, 7. ledna podalo stížnost. "V případě, že představitelé hlavního města budou předání informací nadále odmítat, budeme se jejich poskytnutí nuceni domáhat soudně. Doufáme, že odmítání poskytnutí informací o kontrole spolu s vyjádřeními mluvčího projektu Opatrného pro včerejší vydání Práva, kde mimo jiné zpochybňuje, zda nový typ karty bude nebo nebude zaveden, neznamenají další z pokusů o zametení tohoto problému pod koberec. Praha by měla jasně deklarovat, nakolik bere závěry kontroly ÚOOÚ vážně a zda se jimi hodlá řídit," dodal Jan Vobořil.

Opatrného slova o tom, že by nový typ karty měl minimální ohlas, vyvrací mimo jiné petice Pražanů, kterou iniciovalo IuRe na počátku září 2008, a která byla 16. listopadu 2009 doručena Radě hl.m. Prahy. V petici více než tisíc občanů požadovalo zavedení karty opencard, k jejímuž vydání a užití nebude nutné poskytovat osobní údaje za účelem zpracování v různých databázích, a jejíž vydání i užití bude nediskriminační. Lidé dále požadovali výmaz všech osobních i uživatelských údajů a informací o držiteli běžné opencard z centrální evidence a databází po skončení platnosti karty a možnost vymazání osobních údajů občanů na jejich žádost. Rada hl. m. Prahy petici do dnešního dne neprojednala.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz