Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival La Película představí oceněné novinky i filmové perličky

25. 1. 2011 - PLZEŇ [Econnect]

V souhrnu 32 nominací na španělské výroční ceny Goya si vysloužily tři filmové novinky, které v průběhu třetího únorového týdne představí festival La Película. Již šestý ročník přehlídky současné španělsky mluvené kinematografie proběhne od 15. do 20. února v tradičních prostorách pražského kina Světozor a nově také v Institutu Cervantes a od 21. do 27. února v brněnském kině Art.

Se 14 posbíranými nominacemi je pomyslným vítězem drama z novodobé španělské historie Tmavý chléb. Tento zahajovací film pražské části La Películy nabízí neotřelý pohled na poválečný odboj očima dítěte. Rovných deset nominací si vysloužil strhující koprodukční španělský thriller Pohřbený. Hlavní role muže uvězněného pod zemí se skvěle zhostil známý americký herec Ryan Reynolds.

Třetím snímkem, který má šanci uspět hned v 8 kategoriích, je dlouho očekávaná novinka uznávaného filmaře Alejandra Gonzáleze Iñárritua - Biutiful. Tragického hrdinu, snažícího se uspořádat si před smrtí vlastní život, ztvárnil jeden z nejznámějších španělských herců současnosti Javier Bardem. Ten si za svůj výkon odnesl Zlatou palmu z festivalu v Cannes a snímek získal také nominaci na Zlatý Glóbus.

Kompletní program a detailní informace k jednotlivým snímkům jsou k dispozici na www.lapelicula.cz. Vstupenky na pražskou i brněnskou část přehlídky budou v prodeji od 1. února.

„Snažíme se divákům zprostředkovat pohled na aktuální španělskou kinematografii a jsem rád, že se nám podařilo získat jedny z nejslibnějších snímků současné produkce,“ líčí dramaturg festivalu David Čeněk. Kromě filmových novinek přichystala dramaturgie pro diváky také jeden speciální cyklus tzv. býčích filmů neboli „cine de toros“. „Snímky s tématikou býčích zápasů a koridy tvoří ve španělské kinematografii svébytný žánr a my jsme připravili malý průřez touto částí kinematografie – od nejstaršího snímku z roku 1917 až po relativně novou věc z roku 2008,“ zve diváky David Čeněk.

Zmiňovanou filmovou perlou z roku 1917 je raritní němý film Krev a písek, který položil základy tomu nejtradičnějšímu přístupu ke koridě jako prostoru silných emocí. Dalším filmem, na který se publikum může těšit, je například El Litrí a jeho stín líčící ságu jednoho z nejznámějších toreadorský klanů.

Stejně jako již zmiňované historické drama Tmavý chléb se do minulosti a k tématice odboje vrací i děj dalšího potvrzeného snímku Caracremada, vyprávějící o posledním aktivním guerillovém bojovníkovi proti frankistickému režimu Ramonovi Vila Capdevila. Caracremada reprezentuje nové tendence, jiný pohled na historii, odvážný autorský pohled tak typický pro španělskou produkci posledních let, která je každý rok přítomna v soutěžích hlavních světových festivalů. Za pozornost stojí také retro film Velký Vázquez, který přináší hořkosladký pohled na hříchy minulosti prizmatem slavného komiksového autora.

Chybět nebude ani tradiční dokumentární tvorba. Paříž-Madrid, tam a zpět přivádí na plátno jednoho z nejpozoruhodnějších španělských režisérů Víctora Ericeho, jenž je přes pouhé tři natočené filmy (Duch úlu, Jih a Sen o světle) považován za stejně významného tvůrce, jako jsou kupříkladu Carlos Saura či Julio Medem. Snímek skýtá jedinečnou příležitost projít Ericeho životní dráhu a možná i pochopit, proč zanevřel na film.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz