Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dokumentární pondělí uvede film o uvězněném barmském disidentovi-komikovi

24. 1. 2011 - PRAHA [Econnect]

Projekce filmu "Vězení, ve kterém žiji" se uskuteční v pondělí 31. ledna od 20:45 v MS Světozor Maung Thura, známý pod jménem Zarganar, je nejproslulejší žijící barmský komik. Během své kariéry byl neúnavně pronásledován barmskou juntou a v současnosti je ve vězení. Do ostrého kontrastu s tímto mužem je postaven Michael Mittermeier, který má ve svém postavení jednoho z nejslavnějších německých sólových komiků veškerou volnost k praktikování umění humoru a provokace. Projekce za účasti autora snímku Rexe Bloomsteina! Po projekci se uskuteční debata s Rexem Bloomsteinem a Sabe Soe, ředitelkou Barmského centrum Praha.

Zarganar byl jako jeden z mnoha dalších významných barmských disidentů umlčen. Byl uvězněn na základě falešných obvinění za otevřenou kritiku vlády po tom, co vedl soukromou podpůrnou misi za účelem pomoci obětem cyklonu Nargis a za pokus upozornit světová média na trestuhodné selhání junty, která neučinila patřičné kroky na pomoc obyvatelům postiženým touto katastrofou. Minulý rok byl odsouzen barmskými generály na 59 let za mřížemi (tento trest byl nyní snížen na 35 let).

Počátek tohoto filmu sahá do roku 2007, kdy Zarganar přikývl na interview s britským tvůrcem dokumentárních filmů Rexem Bloomsteinem i přes přísný zákaz jakýchkoliv uměleckých aktivit či navázání kontaktu s cizími médii. Bloomstein a jeho tým natáčeli rozhovor se Zarganarem v jeho bytě. Ukázal jim kina, ve kterých je zakázáno promítat jeho filmy, knižní stánky, kde se nesmí prodávat jeho hry a poezie a provizorní televizní studio, kde jeho kolegové komici nacvičují svá vystoupení a kam on sám má zakázáno vkročit. Tyto sekvence nebyly dosud nikde odvysílány.

Michael Mittermeier je komik proslavený podobnými exkurzy do tabuizovaných témat, jimiž značně rozšířil rejstřík komedie a satiry německy mluvícího světa. Poté, co se dozvěděl o Zarganarovu osudu a po zhlédnutí zmiňovaného záznamu, se Michael spojil s Rexem Bloomsteinem, aby s ním natočil film o tomto muži, jenž tak tvrdě doplácí na otevřenou kritiku režimu. Společně s malým týmem tajně odcestovali do Barmy.

"Vězení, ve kterém žiji" je celovečerní dokument, který ztvárňuje příběh Michaelovo snahy prozkoumat osobnost, motivaci a talent muže, jenž sám sebe definuje jako "reproduktor" svého lidu. Michael navštěvuje stejná místa: Zarganarův byt, ulice s kiny a knižními stánky, stejnou síň a stejné jeviště. Vše je teď prosté jeho přítomnosti. Umělci, herci, komici - Zarganarovi současníci - byli vyzváni, aby předstoupili před kameru a podělili se o svůj pohled na tohoto pozoruhodného a statečného muže a na jeho rozhodnutí podniknout takto riskantní kroky.

Michael a jeho tým se ovšem setkávají s atmosférou strachu, ve které se lidé neodvažují promluvit. Rozhodnou se Zarganarovi kolegové jít před kameru a čelit tak potenciálním následkům v zemi, jejíž vláda zavírá a mučí´disidenty? Dostane se k vězení v Myitkyině v severní Barmě, kde je Zarganar držen? Bude tým zatčen, nebo deportován?

Zarganar je muž, který se nedal cestou ozbrojeného odporu vůči tyranii jako mnozí jiní v různých koutech světa. Je to umělec, jehož zbraněmi jsou satira, filmy, knihy, poezie a komedie.

Podle Michaela Mittermeiera rezonují restrikce a hrůzy života pod nelítostnou vojenskou mašinerií s dějinami moderního Německa. Sledování Zarganarova osudu ho vede k lepšímu porozumění toho, jaký byl život ve Třetí říši nebo pod východoněmeckou bezpečnostní službou. Srovnává analogie mezi sebou samým a Zarganarem, který bezprostředně prožívá dilemata komika žijícího v diktatuře.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz