Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Mezi oběťmi dopravních nehod v Praze je stále více dětí a chodců

20. 1. 2011 - PRAHA [Econnect]

Křižovatka na nábřeží Kapitána Jaroše, která patří k nejnebezpečnějším v Praze, není dodnes adekvátně upravena. Před pěti lety zde bezohledný řidič smrtelně zranil Jana Bouchala, propagátora zklidňování dopravy a tvář iniciativy Auto*Mat, který se na kole vracel z práce domů. Malý zájem politiků, úřadů i policie o bezpečné ulice potvrzují hrozivé statistiky. Zatímco dopravních nehod ubývá, zraněných chodců nikoliv a zraněných dětí je dokonce stále více. Praha je na tom nejhůře ze všech českých měst. Zbytečnou smrt Jana Bouchala a liknavou práci politiů a městských institucí připomene ve čtvrtek smuteční cyklojízda.

Přestože počet dopravních nehod v Praze v loňském roce výrazně poklesl, pro nejslabší účastníky provozu je to dobrá zpráva jen zčásti. „Množství závažných dopravních nehod s chodci klesá oproti zbytku republiky pouze poloviční rychlostí,“ komentuje nejnovější statistiky dopravní policie Vratislav Filler z iniciativy Auto*Mat.

„Počet chodců zraněných při dopravních nehodách je v posledních pěti letech stále stejně vysoký. Počet dětí zraněných autem při přecházení ulic dokonce každoročně vzrůstá o více než tři procenta,“ dodává Filler. Loni tak bylo v pražských ulicích lehce zraněno 84 dětí a 15 dětí těžce. Celostátní trend je přitom opačný: klesá jak počet zraněných dospělých, tak i dětských chodců.

Iniciativa Auto*Mat tvrdí, že Praha nevěnuje bezpečnosti chodců dostatečnou pozornost, ačkoliv zranění chodci figurují ve více než polovině dopravních nehod s těžkými následky. Možnosti dosavadních opatření se již vyčerpaly a nemohou bezpečnost chodců zvýšit.

„V Nizozemí například už osmnáct let praktikují koncept takzvané udržitelné bezpečnosti, díky kterému mají nejméně závažné následky dopravních nehod ze všech zemí světa. Tento koncept se řídí pravidlem, že tam, kde nelze omezit kontakt mezi vozidly a chodci, je třeba snížit rychlost. Ať chceme nebo nechceme, budeme se brzy muset vydat stejnou cestou,“ navrhuje možné řešení Vratislav Filler z Auto*Matu.

Vzpomínková akce na Jana Bouchala a další oběti dopravních nehod v Praze proběhne ve čtvrtek 20. ledna.

V 18 hodin vyrazí z náměstí Jiřího z Poděbrad cyklojízda. Bude směřovat do Sněmovní 7, kde proběhne první část pietní vzpomínky na Jana Bouchala. Odtud bude cyklojízda pokračovat po trase jeho poslední cesty z práce domů. V 19:15 se cyklisté i pěší shromáždí na místě tragické dopravní nehody – nebezpečné křižovatce Dukelské ulice a nábřeží Kapitána Jaroše a rozšíří improvizovaný pomník. Ve 20 hodin začíná večerní program v kavárně blízkého kina Bio Oko.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz