Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Chalupa převzal úřad. Zatím se mě na nic neptejte, říká

18. 1. 2011 - PRAHA [Ekolist]

Prezident Václav Klaus dnes dopoledne jmenoval Tomáše Chalupu (ODS) ministrem životního prostředí. Bývalý starosta Prahy 6 nahradil Pavla Drobila, který na konci minulého roku rezignoval po kauze na Státním fondu životního prostředí.

„Ještě jsem ani neviděl kancelář ministra,“ přiznal dnes Chalupa novinářům. Proto nechtěl mluvit o žádných svých prioritách s tím, že je představí až později. Nicméně prozradil, že hlavními úkoly budou protipovodňová opatření, kvalita ovzduší, Národní park Šumava a budoucnost programu Zelená úsporám.

Dále zopakoval, že je třeba provést audit na Státním fondu životního prostředí (SFŽP) i na ministerstvu životního prostředí. Na pozici ředitele fondu prý bude vypsáno standardní výběrové řízení, které bude transparentní. Odvolaný ředitel Libor Michálek se tedy automaticky na post ředitele nevrátí. Podle Radima Bureše z Transparency International by se měl Michálek vrátit, nebo by mělo být jasně konstatováno, v čem při řízení SFŽP pochybil. Výběrové řízení by mělo být podle Bureše vypsáno i na pozici náměstka, kterým je Dušan Fibingr.

Dotazy novinářů se týkaly také programu Zelená úsporám, který nyní řeší závazné finanční problémy. „Četl jsem stejně jako vy v tisku popis toho, co se děje, o množství žádostí, které jsou podány. Ale bez toho, abych znal detaily, jak se vše stalo a jak byl program řízen, je problém říct, jak se bude pokračovat dál,“ řekl Chalupa. Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha již před týdnem uvedl, že by měl Chalupa přijít s řešením, aby program "nespadl do propasti".

Dalším tématem, kterému se Chalupa musí věnovat, je výběr nového ředitele NP Šumava. „Neznám ani jednoho z kandidátů, kteří se účastní výběrového řízení. A nemohu říct, jakým způsobem se k návrhům výběrové komise postavit,“ řekl Chalupa k výběru ředitele. Předeslal ale, že by chtěl přijmout komplexní a dlouhodobé řešení s tím, že problém Šumavy je větší, než jen výběr nového ředitele parku.

Do úřadu uvedl nového ministra životního prostředí premiér vlády Petr Nečas. Na adresu Chalupy prohlásil: „Je to velice kvalitní politik a má velké zkušenosti z veřejné správy.“ Nečas se podle svých slov na spolupráci s Chalupou těší.

Podle ČSSD bylo chybou jmenovat opět ministrem člověka, který není odborník na otázky životního prostředí. Kvůli nutnosti sestavit si tým poradců a zorientovat se, ministr prý ztrácí čas nutný pro řešení aktuálních palčivých problémů. Podle Václava Zemka, stínového ministra životního prostředí, by se měl Tomáš Chalupa zaměřit zejména na ochranu ovzduší, program Zelená úsporám nebo na ochranu krajiny a přírody a protipovodňových opatření. Koncepce jeho práce by měla vzniknout co nejdříve. „Vzhledem k vážné situaci očekáváme, že ministr Chalupa seznámí veřejnost s touto koncepcí nejpozději do poloviny února 2011,“ říká Zemek.


Martin Singr

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz