Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Řekněte NE kruté kosmetice v Evropě - nová kampaň proti odložení zákazu testování kosmetiky na zvířatech

18. 1. 2011 - PLZEŇ [Econnect/Svoboda zvirat]

Evropská koalice za ukončení pokusů na zvířatech (ECEAE), evropské sdružení organizací za práva zvířat, dnes spouští novou kampaň za ukončení prodeje toaletních potřeb a kosmetiky, která byla krutě testována na zvířatech. Tuto kampaň vede v České republice členská organizace ECEAE Svoboda zvířat. Vyzýváme známé osobnosti, politiky, kosmetické společnosti i veřejnost, aby kampaň podpořili podpisem nové celoevropské petice s názvem Řekněte NE kruté kosmetice (Say no to cruel cosmetics -- www.nocruelcosmetics.org). V České republice kampaň podpořila kosmetická společnost Manufaktura.

Od roku 2013 má v EU platit zákaz prodeje veškeré nové kosmetiky a toaletních potřeb, které byly testovány na zvířatech mimo země EU. Úředníci Evropské komise však nyní zvažují posunutí tohoto termínu, a to přes masivní odpor veřejnosti a existujícímu zákazu testování kosmetiky na zvířatech v rámci EU. Pokud bude zákaz prodeje odsunut, mohlo by to znamenat dalších 10 let, během nichž budou kvůli kosmetice prodávané v EU vystaveny injekcím, trávení plyny, násilnému krmení a zabití tisíce králíků, morčat, myší a potkanů.

Barbora Večlová ze Svobody zvířat tvrdí: "Je nepřípustné, aby byla v dnešní moderní době pro testování nové kosmetiky stále používána zvířata. Odmítáme snahu Evropské komise odsunout termín zákazu, a navíc ke stávajícím výjimkám přidat další dva testy na zvířatech."

Michale Thew, výkonná ředitelka ECEAE, dodává: "Pro nové kosmetické produkty by nemělo trpět žádné zvíře. Společně můžeme ukázat odpor veřejnosti vůči kosmetice testované na zvířatech a tlačit na Evropský parlament, aby hlasoval proti odložení tohoto zákazu. Podepište prosím petici ECEAE a Řekněte NE kruté kosmetice v Evropě."

V únoru roku 2003, po mnoha letech kampaní vedených ECEAE, Evropská unie odsouhlasila v rámci sedmého dodatku Směrnice o kosmetice zákaz testování kosmetiky na zvířatech, který nabude účinnosti ve dvou etapách. První etapa proběhla 11. března 2009, kdy sedmým dodatkem Směrnice o kosmetice nabyly účinnosti dva zákazy, a nelegálním se stalo:

* testování kosmetických přísad na zvířatech kdekoli v Evropské unii bez ohledu na to, zda existuje schválená alternativa,
* prodávání nebo dovážení do Evropské unie jakýchkoli přísad používaných v kosmetice (nebo kosmetiky samotné), které byly testované na zvířatech po tomto datu (marketingový zákaz).

Nicméně tři typy testů na zvířatech byly vyjmuty z tohoto marketingového zákazu, aby se umožnilo schválení alternativních metod bez použití zvířat.
Tři typy testů zvířatech, které jsou stále povoleny, jsou:

* Test toxicity po opakované dávce -- králíci nebo potkani jsou každý den nuceni požírat nebo vdechovat kosmetickou přísadu nebo je jim vmasírovaná do oholené kůže po dobu 28 nebo 90 dnů a následně jsou zabiti.
* Test reprodukční toxicity -- březí samice králíků nebo potkanů jsou násilně nuceny požírat testovanou látku a pak jsou zabity spolu se svými nenarozenými mláďaty.
* Test toxikokinetiky -- králíci nebo potkani jsou nuceni požírat látku, následně jsou zabiti a jejich orgány zkoumány, aby se zjistilo, jak se látka
šíří v jejich tělech.

Navzdory silným námitkám ze strany ECEAE Evropská komise tvrdí, že test toxicity po opakované dávce zahrnuje dva další testy na zvířatech:

* Test kožní senzibilace -- morčatům je látka vmasírována do oholené kůže a myším do uší, aby se zjistilo, zda látka způsobuje alergickou reakci -- zvířata jsou poté usmrcena.
* Test karcinogenity -- potkani jsou nuceni požírat látku po dobu dvou let, aby se zjistilo, zda onemocní rakovinou, a poté jsou zabiti.

Evropská koalice za ukončení pokusů na zvířatech (ECEAE) je významné evropské sdružení vedoucí kampaně týkající se zvířat používaných v laboratořích. Byla založena roku 1990 organizacemi po celé Evropě, aby vedla úspěšnou kampaň za zákaz testování kosmetiky na zvířatech. V současnosti vede kampaně týkající se různých oblastí testování na zvířatech v Evropě a je jedinou organizací v EU věnující se výhradně zvířatům v laboratořích. Pro další informace navštivte stránku: http://www.eceae.org/.

Svoboda zvířat je celostátní nezisková organizace pro ochranu zvířat, v současnosti vede kampaně především za ukončení chovu tzv. kožešinových zvířat a za nahrazení pokusů na zvířatech.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz