Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vláda bude hlasovat o sporných megatendrech státních lesů, Hnutí Duha plánuje demonstraci

18. 1. 2011 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Vláda by měla odmítnout kontroverzní obří tendry státních lesů, které jí navrhuje ministr zemědělství Ivan Fuksa, a požadovat pravidla, jež zajistí zdravou péči o krajinu. Hnutí Duha to požaduje před středečním jednáním kabinetu, který bude o návrhu rozhodovat. Na podporu svého požadavku zve Hnutí Duha všechny sympatizanty na demonstraci před Úřad vlády ve středu 19. ledna od 8:30 do 9:30.

Jaromír Bláha z Hnutí Duha řekl: „Vláda by měla návrh stopnout a požadovat nový, který zajistí zdravou péči o státní lesy. Lesy musí vypisovat zakázky na kratší dobu, dílčí práce a menší plochy, aby konkrétní hajní měli lepší dohled nad dodavateli a mohli je pružně vyměňovat. Měly by používat standardní model prodeje dřeva, jaký používají soukromí vlastníci u nás i státní lesy v sousedních zemích.“

Proti spornému plánu se postavili Kamil Jankovský a Josef Dobeš, dva ministři Věcí veřejných. Ministr zahraničí a významný vlastník lesů Karel Schwarzenberg na otázku, jak bude hlasovat, řekl: „Mohu jen říci, že bych nedoporučil něco, co sám nedělám.“ (Deník Referendum 14. 1.)

Debata vzala prudký obrat poté, co se v pátek proti plánu oficiálně postavila Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství, hlavní sdružení dřevařských společností. Už dříve návrh na obří tendry kritizovali profesoři a docenti českých univerzit, ekologické organizace, asociace živnostníků a menších pil či sdružení majitelů soukromých lesů.

Hlavním obhájcem ministrova návrhu tak zůstává Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství, odštěpená organizace, kam patří některé firmy s politickými konexemi. Důležitým členem jsou Lesy Hluboká (Pavel Dlouhý, kontroverzní prominentní člen jihočeské ODS), LST Trhanov (Václav Junek, podle zpráv týdeníku Ekonom s účastí Richarda Hávy) a Opavská lesní (bývalý ministr vnitra Václav Čermák).

Ministr zemědělství plánuje, že státní lesy budou rozděleny na 108 částí o rozloze tisíců až desítek tisíc hektarů. V každé z nich veškeré práce i prodej dřeva až na deset let svěří jedné velké dřevařské společnosti. Hnutí Duha argumentuje, že dodavatelské firmy ve snaze o rychlý zisk během vyměřené lhůty budou poškozovat zdraví lesů holosečným kácením a podobnými praktikami.

Experti přitom varují, že ministr zemědělství chce používat neobvyklý model prodeje dřeva, který nepoužívají státní lesy v žádné sousední zemi ani žádný velký soukromý vlastník v České republice. NKÚ obdobný způsob v minulosti kritizoval jako nevýhodný. Hnutí DUHA propočetlo, že Lesy ČR kvůli němu mohou přijít asi o 2 miliardy korun ročně.

Lesy ČR přímo spravují šestinu české krajiny. Slouží jako místo k výletům – do státních lesů se každý víkend vydávají zhruba dva miliony lidí – a chrání města i obce před povodněmi.

„Nehrozí pouze miliardové ztráty pro stát kvůli nevýhodným zakázkám. Jde také o zdraví lesů, kam každý víkend chodí miliony turistů. Dřevařské firmy budou ve snaze o rychlý profit poškozovat naše lesy holosečným kácením a podobnými praktikami. České lesní hospodaření je historicky založeno na osobní odpovědnosti lesníka za svůj revír. Akciovka, která má les svěřený na deset let, ji ovšem necítí,“ dodal Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

„Proti megatendrům jsou univerzitní odborníci i Fuksovi vlastní experti, ekologické organizace, majitelé pil i živnostníci a teď už i sami dřevaři. Podporuje jej hlavně několik firem s politickými konexemi.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz