Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Amazonii simulovali ropnou havárii – popcornem

13. 1. 2011 - PRAHA [Ekolist]

Společnost Petrobras nechala naházet stovky kilogramů kukuřičného popcornu do řeky Negro, hlavního přítoku Amazonky, aby simulovala velký únik ropy a vyzkoušela své postupy při odstraňování havárie, informuje server ABC.es. Odborníci společnosti sdělili, že jejich cílem bylo vysypat bez přerušení 800 000 litrů popcornu, tedy množství, které by se rozlilo, kdyby narazil na skaliska ropný tanker.

„Když se popcorn hodí do vody, má dobrou pohyblivost a tendenci shlukovat se, vytváří tedy útvary podobné olejovým skvrnám,“ říká zástupce firmy Petrobras. Tyto vlastnosti popcornu podle techniků umožňují snadné odhalení „skvrny“ a následný sběr. Vzniklé „ropné“ skvrny byly zadrženy za pomoci 2 000 metrů plovoucích norných stěn a odstraněny pěti loděmi, které měly logistickou podporu dalších třiceti plavidel.

Operace byla z hlediska bezpečnosti označena jako „střední ohrožení“ a uvedla do stavu pohotovosti zhruba sto osob. Při volbě netradičního cvičného materiálu hrálo roli, že je biodegradabilní a neškodný, na rozdíl od polyetylenu, jenž se pro tento typ cvičení používal před deseti lety.

Experti z Petrobrasu a zainteresovaných bezpečnostních podniků sledovali naživo pomocí infračervených satelitních snímků pohyby falešné ropy. Celé cvičení se odehrálo poblíž jedné z ropných rafinérií, jež společnost vlastní v Manaosu, hlavním městě státu Amazonas.

Shodou okolností byla tentýž den Petrobras odsouzena k zaplacení odškodného ve výši 3,5 milionů dolarů obětem postiženým únikem ropy z podmořského potrubí v Riu de Janeiro v roce 2001. Od té doby společnost investovala zhruba 2,9 miliardy dolarů ročně na zlepšení bezpečnosti svého vybavení a postupů.

Podle zprávy „Simulan un vertido de crudo en la Amazonía con palomitas de maíz“ zveřejněné na serveru ABC.es dne 3. prosince 2010.


Petr Vadas Mazanec

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz