Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vedení Prahy odmítá ukázat dokumenty ke kontrole Opencard

11. 1. 2011 - PRAHA [Econnect]

Vedení hlavního města odmítá veřejnosti dát dokumenty související s kontrolou projektu Opencard, kterou Úřadu pro ochranu osobních údajů uzavřel v listopadu loňského roku. Neposkytnutím informací ovšem Praha porušuje zákon o svobodném přístupu k informacím. Iuridicum Remedium proto proti tomuto postupu podává stížnost.

Nové vedení Prahy zřejmě chce navázat na loňský "úspěch" v soutěži Otevřeno x Zavřeno, kde Praha získala hlavní anticenu pro nejuzavřenější úřady státní a veřejné správy za utajování dokumentů souvisejících s projektem Opencard. V listopadu loňského roku byla ukončena kontrola povinností hlavního města, jakožto správce osobních údajů v projektu Opencard, ze strany Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Občanské sdružení Iuridicum Remedium (IuRe) si v prosinci 2010 od hl. m. Prahy na základě zákona o svobodném přístupu k informacím vyžádalo dokumenty související s výsledkem kontroly. Praha předání těchto informací v rozporu se zákonem odmítá.

"Mluvčí projektu Opencard Martin Opatrný nám pouze v neformálním dopise sdělil, že si příslušné dokumenty máme vyžádat od ÚOOÚ. Povinnost Prahy tyto informace poskytovat je přitom v zákoně jasně zakotvena. Naopak požadovat tyto dokumenty od ÚOOÚ by bylo vzhledem k výjimce z informační povinnosti vztahující se na informace získané při kontrolní činnosti a povinnosti mlčenlivosti značně obtížné a kompletní informace bychom zřejmě nedostali," uvedl právník IuRe Jan Vobořil. Proti nečinnosti hlavního města, které informace ani neposkytlo, ani nerozhodlo o odmítnutí žádosti, IuRe v pátek 7. ledna podalo stížnost.

"Je otázkou, proč nám tyto dokumenty nebyly poskytnuty. V případě, že představitelé hlavního města budou předání informací nadále odmítat, budeme se jejich poskytnutí domáhat soudně. V průběhu následujících týdnů se tak dozvíme, jestli nové vedení pražské radnice skutečně usiluje o větší otevřenost a průhlednost pražské samosprávy," doplnil Vobořil.

IuRe dlouhodobě vede kampaň za bezpečnou anonymní opencard, která by neschraňovala osobní údaje držitelů a zároveň by umožnila využívat služby za stejnou cenu jako je tomu u klasické osobní karty. Rada hl.m. Prahy už více než rok odkládá projednání petice, ve které občané právě takovou kartu požadují. Petice byla přitom podána 16. listopadu a Rada se jí podle zákona měl zabývat nejpozději do měsíce. Odbor informatiky pražského Magistrátu navíc nepředložil plán na zavedení tzv. anonymní personalizované karty opencard, což měl podle zadání Rady udělat do 17. srpna. Ačkoli po kontrole ÚOOÚ primátor Svoboda znovu přislíbil zrovnoprávnění anonymní a personalizované verze karty, tak Praha stále nepředstavila plány na zavedení nového typu opencard, která by neschraňovala osobní údaje v žádné databázi, a kterou by bylo možné zároveň
využívat za stejných cenových podmínek. Nezákonné odmítání předání informací týkajících se kontroly pak odhodlání řešit problémy kolem opencard výrazně zpochybňuje.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz