Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Komise navrhuje založení Institutu pro rovné příležitosti žen a mužů

10. 3. 2005 - PRAHA [Feminismus.cz]

Vladimír Špidla, Komisař pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti, 8. března oznámil, že bude založen nový evropský Institut pro rovné příležitosti žen a mužů. Jeho úkolem bude podpořit instituce Evropské unie a členských států v propagování rovnosti žen a mužů a v boji proti diskriminaci na základě pohlaví.

Na podporu tohoto rozhodnutí V. Špidla řekl: „Jaký by byl lepší způsob oslavy Mezinárodního dne žen než navrhnout vznik specifické instituce zaměřené na rovnost žen a mužů? Rovnost pohlaví je základním právem ústav členských států i Evropské unie. Institut bude hrát rozhodující roli v poskytování expertíz potřebných pro rozvoj politik rovnosti v celé EU – 25. Víme, že přestože byl dosažen určitý pokrok, je třeba udělat více, například v oblasti rozdílu v odměňování žen a mužů, který je stále 15 %.“

Institut bude nezávislým jedinečným centrem na evropské úrovni. Bude shromažďovat, analyzovat a distribuovat spolehlivá a porovnatelná výzkumná data a informace potřebné pro tvůrce politik v Bruselu a členských státech. Bude mít dokumentační centrum a knihovnu otevřenou veřejnosti.

Institut bude stimulovat výzkum a výměnu zkušeností pomocí setkání tvůrců politik, specialistů a osob za tuto problematiku odpovědných. Bude zvyšovat povědomí o genderové rovnosti pomocí seminářů, konferencí a kampaní. Dalším základním úkolem bude vytvoření pomůcek pro začlenění genderové rovnosti do politik Společenství.

Vytvoření institutu pro rovnost pohlaví bylo požadováno různými institucemi EU i Evropským parlamentem. Začne pracovat dvanáct měsíců poté, co bude jeho založení schváleno Parlamentem a Radou a měl by být v provozu v roce 2007. Bude financován Komisí s navrhovaným rozpočtem 52,5 mil. EUR pro období 2007 – 2013.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz