Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Tomáš Chalupa byl jmenován na post ministra životního prostředí

10. 1. 2011 - PRAHA [Ekolist/Deník Referendum]

Premiér Petr Nečas dnes oznámil jméno nového ministra životního prostředí. Na pozici již sedmého šéfu resortu během dvou let byl podle očekávání jmenován poslanec ODS a starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. Pokud návrh schválí prezident, nahradí na ministerstvu Pavla Drobila, který ke konci roku 2010 po korupční aféře odstoupil.

„Tato vláda věnuje problematice životního prostředí velkou pozornost, jedná se o kvalitu života lidí, kteří žijí v této zemi. A chceme pokračovat v neideologickém a nedogmatickém přístupu k této problematice,“ řekl premiér Petr Nečas a dodal, že stejný přístup bude aplikován i při řešení kauzy NP Šumava. „Chceme jít cestou praktických kroků a řešení, ne dogmatických přístupů,“ zdůraznil Nečas. Tomáše Chalupu považuje za mladého talentovaného politika, který má dostatek zkušeností a dostatečný mezinárodní rozhled.

Chalupa: Je to výzva

Tomáš Chalupa oznámil, že nabídku dostal před Vánoci, poté se poradil s rodinou a kolegy a po Vánocích mohl Nečasovi sdělit, že je připraven přijmout nabídku. „Pozici ministra chápu jako výzvu, která není jednoduchá. Pokud budu panem prezidentem jmenován, přijdu do situace po prosincové kauze. S tou nemám nic společného, což vnímám jako výhodu,“ řekl Chalupa na tiskové konferenci k jeho jmenování premiérem a dodal: „Uvědomuji si, že pověst ministerstva je otřesena a velmi dobře vím, že z dlouhodobého hlediska se nejedná o rezort, který by vykazoval stabilitu stran ministerské pozice.“

Chalupa uvedl, že by chtěl, aby se ministerstvo životního prostředí podílelo na změnách v tomto státě. „Agendu ministerstva životního prostředí chci vést racionálně, úsporně, průhledně a slušně v dialogu a ve spolupráci se všemi, kdo o to stojí, ale bez dogmatismu a zaslepené ideologie,“ řekl Chalupa. Dle svých slov bude rezignovat na pozici starosty Prahy 6 ve chvíli, kdy prezident republiky potvrdí jeho ministerský post. Rezignaci ve všech obchodních společnostech, kde zastupoval hlavní město Prahu v minulém volebním období Chalupa oznámil již po loňských komunálních volbách. Nečas očekává, že bude Chalupa jmenován prezidentem na začátku příštího týdne.

S Drobilovým odchodem z funkce je spojeno odvolání ředitele Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libora Michálka, který upozornil na korupční jednání. K tomu, zda Tomáš Chalupa Libora Michálka vrátí zpátky na post šéfa fondu, se dnes ministr nechtěl vyjádřit. „Nikdy jsem se nesetkal s panem Michálkem, ani panem Knetigem. Nejsem z těch, kteří si vytváří názor na aktéry veřejného dění podle toho, co se o nich píše nebo tvrdí. Za prvořadé v tuto chvíli považuji provést nejen na SFŽP důkladný nejen procesní, personální, ale také forenzní audit. Je potřeba znát, jaká je situace, přítomnost i minulost," řekl dnes Chalupa.

Hnutí Duha: Může to být dobrý ministr

Chalupa nemá, stejně jako jeho předchůdce Drobil, vzdělání vztahující se k ochraně životního prostředí. Tomáš Chalupa vystudoval žurnalistiku, politologii a právo. S ochranou životního prostředí se setkal pouze na úrovni komunální politiky. „S Tomášem Chalupou nemá nikdo v ekologických kauzách zkušenosti, protože se zabýval komunální politikou,“ řekl pro Ekolist Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA a dodal, že Chalupa může být dobrým ministrem životního prostředí, ale je třeba rychle přijít s konkrétními řešeními. „Měl by velmi rychle říct, co bude se Zelenou úsporám. Tento program stojí nad propastí a bylo by velkou chybou vlády jej nechat do té propasti spadnout. Je třeba jej uvést do pořádku a říct, kdy budou k dispozici finance z prodeje emisních povolenek,“ uvedl Kotecký.

Ekologické organizace dnes vydaly tiskovou zprávu, kde nabízejí novému ministrovi životního prostředí „věcnou a korektní spolupráci při hledání praktických řešení ke zlepšení zdraví a kvality života“. Ekologické organizace od Chalupy očekávají ochranu lesů a veřejné zeleně, prosazení nového zákonu o odpadech, usnadnění třídění odpadu a zajištění pokračování programu Zelená úsporám. „Hlas ministra životního prostředí by měl znovu získat ztracenou váhu,“ uvádí ekologické organizace.

Transparency International: Bude personální politika Chalupy transparentní?

„Respektujeme fakt, že ministr je funkce politická a že tedy v čele ministerstva nemusí být odborník na danou problematiku, jako nemusí být voják na obraně a policista na vnitru, nemusí být ani lékař na zdravotnictví a ekolog na životním prostředí. Jmenování pana Chalupy bereme na vědomí,“ uvedl pro Ekolist Radim Bureš z Transparecy International. Podle Bureše by se měl na pozici ředitele SFŽP vrátit Michálek, nebo by mělo být jasně konstatováno, v čem při řízení SFŽP pochybil. Dále by měl být údajně odvolán náměstek SFŽP Dušan Fibingr a na jeho místo by mělo být vypsáno výběrové řízení. „Jako klíčovou vidím transparentní personální politiku založenou na otevřených výběrových řízeních a odvolávání pouze při doložených pochybeních,“ uvedl Bureš pro Ekolist.

Greenpeace: Chalupa se zaklíná neideologičností, ale hovoří jako ideolog

„Obávám se, že stejně jako jeho předchůdce v resortu Pavel Drovil, je i klíčovou charakteristikou Tomáše Chalupy nekvalifikovanost k vedení resortu životního prostředí. Snad ani inženýrka Bízková by funkci hrobaře ministerstva životního prostředí neplnila tak dobře, jak ji plnil Drobil, a jak ji má podle všeho v zadání od premiéra Chalupa. Kopala totiž sice často za průmysl, ale resortu alespoň rozuměla. Budu ale samozřejmě moc rád, pokud se ve svém odhadu mýlím a pan Chalupa v praxi dokáže, že ochrana životního prostředí není pro něj jen šlehačkou na dortu, ale jednou z klíčových civilizačních hodnot,“ uvedl Jan Rovenský pro Deník Referendum.

„Dost mne zarazila slova premiéra Nečase o tom, kterak chce, aby nový ministr v Drobilových stopách vedl úřad neideologicky a nedogmaticky. Chalupův projev z ideové konference občanských demokratů by přitom mohl sloužit jako školní příklad zaťaté a dogmatické neoliberální ideologie, ke které se řečník nadšeně a explicitně hlásí. Buď Nečas používá orwellovský newspeak, kde výrazy znamenají svůj opak, nebo nezná své lidi. Těžko říct, co z toho je horší,“ zdůraznil v rozhovoru pro Deník Referendum Jan Rovenský.

Podle informací Hospodářských novin je mezi pražskými spolu straníky Chalupa vnímán jako přeceňovaný oblíbenec médií. Petr Nečas bude podle listu muset donutit Chalupu k tomu, aby sebral veškerou odvahu a stal se ve hře o miliardovou ekozakázku důstojným soupeřem nejzkušenějšího politického rutinéra Miroslava Kalouska. Podle HN bude mít z nástupu Tomáše Chalupy radost český prezident a "ekoskeptik" Václav Klaus, kterému v devadesátých letech dělal Chalupa tiskového mluvčího.

Tomáš Chalupa byl místostarostou Prahy 6 v létech 1998-2002 a v roce 2002 vystřídal na postu starosty Pavla Béma. Je ženatý a loni se mu narodil syn David. Chalupa se také již několikrát vyjádřil k Ústřední čistírně odpadních vod (ÚČOV) na pražském Císařském ostrově, která spadá pod Prahu 6. Chalupa spolu s opozicí například nesouhlasil s umístěním spalovny kalů u čističky. Podporoval také podmínku, že se stavební materiál bude vozit po vodě, a nikoli nákladními vozy, což se nakonec podařilo prosadit.

Výhrady prezidenta se neočekávají

Jmenování nových členů kabinetu podle ústavních pravidel schvaluje prezident, média však neočekávají jeho výhrady. Chalupovu kandidaturu podporuje pražská organizace ODS, která ho loni na jaře odvolala ze svého vedení, znovu se místopředsedou stal před několika týdny, v prosinci. Podle některých spekulací může jmenování oslabit vliv populárního politika v hlavním městě. O Chalupovi se také mluvilo jako o možném kandidátovi na pražského primátora, což sám Chalupa odmítl. Na sestavování koalice ČSSD a ODS na pražské radnici se nepodílel.

Chalupův předchůdce Pavel Drobil odstoupil v prosinci loňského roku po korupční aféře na Státním fondu životního prostředí. Ministerstvo pak několik týdnů vedla Rut Bízková.


Martin Singr, mmo, vrat

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz