Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

John Vidal na Guardianu: Ohlédnutí za rokem 2010

31. 12. 2010 - PRAHA [EcoMonitor]

Redaktor John Vidal shrnul ve svém blogu pro server guardian.co.uk enviromentální vzestupy a pády roku 2010. Vyjmenoval podle něj nejdůležitější události roku od 'nejzelenější vlády' v Británii až po katastrofu v Mexickém zálivu.

Nová vládní koalice v Británii slíbila, že se stane vůbec ´nejzelenější´. Přesto přistoupila ke snížení rozpočtu odboru životního prostředí o 30%, připravila prodej 635 000 akrů (25 698 km2) zalesněných ploch a lesů a nepostavila se proti jaderným elektrárnám, vyčítá konzervativcům Vidal . Na druhou stranu vláda splnila svůj slib a zastavila stavbu třetí přistávací dráhy na letišti Heathrow, což prý považují ekologičtí aktivisté za důležitý bod v jejich snaze snižovat leteckou přepravu, a speciálními tarify umožnila jednotlivcům výrobu vlastní elektřiny.

Rok 2010 byl OSN vyhlášen rokem biologické rozmanitosti. Vše zakončilo zasedání v japonské Nagoye za účasti 18 000 zástupců 193 států. Na tomto jednání se probíraly otázky ztráty biodiverzity v lesích, kde mizí rostlinné i živočišné druhy. Zúčastněné země se zavázaly k ochraně ekosystémů, snížení míry ztrácení přírodních stanovišť, ochraně moří, korálových a pobřežních oblastí a obnovu alespoň 15 % degradovaných oblastí. Díky satelitním snímkům je znát, že zatímco například Čína vysadila stovky milionů stromů jen za tento rok, přirozené lesy po celém světě mizí. Výzkumy ukázaly, že v USA a Kanadě je vyšší procento ubývání lesů než v Brazílii, ve které letos klesla rychlost kácení stromů o téměř 75 %, píše Vidal.

V roce 2010 také proběhlo jednání OSN v Cancúnu. Na konci tohoto jednání o ochraně klimatu však došlo k rozporu při řešení klíčových otázek, jako jsou emise bohatých států, povolenky a peníze pro přizpůsobení ekonomiky chudých států, říká stručně blog.

Kauza krádeže a následného úniku stovek soukromých e-mailů a dokumentů mnoha předních světových klimatologů měla svůj počátek již v roce 2009. Údajně se ukázalo, že vědci manipulují a skrývají data, aby podpořili teorii, že změny klimatu způsobuje člověk. Tento názor vyvolal pochybnosti o držiteli Nobelovy ceny - Mezivládním panelu pro změnu klimatu (IPCC) a jeho řediteli, kterým je Rajendra Pachauri. Čtyři samostatná šetření během letošního roku zbavila profesora Phila Jonese (ředitel oddělení Východoanglické univerzity pro klimatický výzkum) a jeho kolegy nejzávažnějších obvinění. Pachauri mediální útoky přežil, zároveň byly navrženy zásadní reformy v IPCC.

Letošní rok byl celkem dobrý pro oceány, píše Vidal. Obamova administrativa opět zakázala těžbu z pobřežních vrtů ve východní oblasti Mexického zálivu a na pobřeží Atlantiku. Chile zabránilo stavbám uhelných elektráren, čímž zachránilo mořské rezervace, kde žijí známí tučňáci Humboldtovi, plejtváci obrovští a lvouni. V USA bylo zakázáno používání vlečných sítí v oblasti u jihovýchodního pobřeží Atlantiku. Skupina Oceana, která se zabývá ochranou moří, oznámila, že Belize jako třetí země na světě zakázala všechny formy vlečných sítí. Bohužel zastavit nadměrné rybaření se nepodařilo Evropské unii, dodává Vidal.

Právě končící rok byl zatím nejteplejší zaznamenaný rok v celosvětovém průměru, Británie ale naopak zaznamenala nejnižší teploty a nejvíce sněhu. Celkem v 17 zemích došlo v končícím roce k překonání teplotních rekordů. Vlna veder a lesní požáry týdny zužovaly Rusko a Blízký východ. V Asii v Pákistánu byl zaznamenán teplotní rekord 53,7 °C (129F) a ztráty ledovců v Arktidě byly údajně třetí nejvyšší v historii.

Po explozi ropné věže společnosti BP v Deepwater Horizonu 20. duba zemřelo 11 lidí a 17 jich bylo zraněno. V následujících třech měsících uniklo do moře 4,9 milionů barelů ropy, což je největší katastrofa v historii. V dlouhodobém horizontu by však ekologické škody měly být relativně malé, uzavírá bilanci John Vidal.

Podle článku Johna Vidala „2010: The environment year in review“ zveřejněném na serveru guardian.co.uk dne 27. prosince 2010.


Martin Singr

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz