Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zelený kruh: Naše životní prostředí si zaslouží způsobilé a slušné vedení

27. 12. 2010 - PRAHA [Econnect/Zelený kruh]

Ekologické organizace vyzývají vládu, aby post ministra životního prostředí urychleně obsadila odborně způsobilým a čestným člověkem, který bude schopen a ochoten chránit naše zdraví a kvalitu života. Pavel Drobil takovým člověkem nebyl. Podporoval omezování úřední i veřejné kontroly a vymahatelnosti ekologických zákonů. Namísto odborníků dosazoval do vedoucích funkcí v resortu své spolustraníky.

Ministr Drobil usiloval o omezení odborné kontroly a vymahatelnosti ekologické legislativy. Jím pověřený ředitel České inspekce životního prostředí (člen ODS) připravil návrh legislativních změn, které mají zrušit zákonnou povinnost trestat znečišťovatele. Napříště mají jednotliví inspektoři s provinilci vyjednávat o tom, jak a zda vůbec budou potrestáni.

Pavel Drobil také podporoval omezení veřejné kontroly rozhodování o velkých projektech. MŽP za Drobilova vedení začalo společně s MMR připravovat novelu stavebního a mnoha dalších zákonů, která má ve výsledku vyloučit veřejnost z důležitých rozhodování o tom, co, jak a kde se bude stavět. Toto vyloučení by se mělo týkat například všech projektů, u nichž neproběhlo plné posouzení vlivů na životní prostředí, což se v minulosti stalo u pražského tunelu Blanka nebo nově u projektu plzeňské spalovny odpadů. Ministr Drobil navíc při hlasování v Poslanecké sněmovně podpořil senátní novelu, která má fakticky zabránit občanům vyjadřovat se k velkým stavbám.

V hlavních obsahových úkolech – zajistit čisté ovzduší, ochránit veřejnou zeleň ve městech a alejích a poslední zbytky vzácné přírody v národních parcích – ministr Drobil také selhal. Předložil jen dílčí novelu zákona o ovzduší a nevydal připravenou vyhlášku o kácení. Naopak potěšil zájemce o budování lyžařských areálů a těžby dřeva i v nejcennějších územích Národního parku Šumava, když odvolal jeho dosavadního ředitele. Pozastaven byl úspěšný a populární program Zelená úsporám, který pomáhal domácnostem ušetřit tisíce korun za energie. Zcela v rozporu s unijními závazky uvažoval ex-ministr o financování dopravních staveb z prostředků určených na ekologická opatření.

Ministr Drobil hned po svém nástupu odvolal všechny své náměstky a jmenoval nové. Namísto nestranických odborníků nastoupili výhradně členové ODS, jeden náměstek je z TOP 09. Pokus ex-ministrova poradce Knettiga o zákulisní ovládání finančních toků ve Státním fondu životního prostředí se podařilo odhalit.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz