Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Program Zelená škola podporí osem školských projektov

17. 12. 2010 - BRATISLAVA [Econnect/Zelená škola]

Minimalizácia množstva odpadov, kompostovanie a vybudovanie ekoučební – to sú témy projektov, ktoré si rozdelia sumu 3600,- eur. Cieľom grantového programu HSBC Eco-Schools Klimatická iniciatíva je zapojiť školskú komunitu do praktických environmentálnych aktivít. Päťčlenná porota zložená zo zástupcov kancelárie programu Zelená škola, HSBC, Inštitútu aplikovanej ekológie – DAPHNE a Slovenského hydrometeorologického ústavu vybrala z grantového kola osem najlepších projektov.

„Naši žiaci vypočítali priemernú cenu za plastové obaly na učebnice a zošity, ktoré sú potrebné pre jedného žiaka na jeden školský rok. Je to 6,60 eur. Ak ich vynásobíme počtom žiakov na 152 Zelených školách na Slovensku, ide o neuveriteľnú sumu vyše dvesto tisíc eur,“ vysvetľuje Lenka Paľová, koordinátorka podporeného projektu „Menej je u nás viac“ zo Základnej školy T. J. Moussona v Michalovciach. „Čo myslíte, dali by sa tieto finančné prostriedky použiť ekologickejšie a efektívnejšie?“ pýta sa. Cieľom tohto projektu je znižovať množstvo plastových odpadov na škole aj v domácnostiach. Do kampane za vlastnoručne vyrobené a zdobené papierové obaly chce táto Zelená škola zapojiť všetky školy v meste.

Na realizácii projektu „Malí ochranári triedia odpad“ Materskej školy v Detve sa bude podieľať Mesto Detva, rodičia i vysokoškoláci. Okrem tvorivých dielní s odpadovým materiálom a týždňa otvorených dverí pre verejnosť pripravuje škôlka pre deti z okolitých materských škôl environmentálnu divadelnú hru a výtvarnú súťaž k téme triedenie odpadu, recyklácia a kompostovanie. Podujatie pod názvom „Veľkí kamaráti alebo čo dokáže dážďovka“ sa uskutoční v spolupráci so študentmi Fakulty ekológie a environmentalistiky TU vo Zvolene. Atrakciou projektu je dážďovková farma ako súčasť prírodnej záhrady na pozemku škôlky.

„Prostriedky na environmentálnu výchovu v rezorte školstva sú u nás dlhodobo nedostatočné. Prax je veľmi vzdialená stratégiám pre udržateľný rozvoj spoločnosti, ktoré sa snažia dávať rovnakú váhu ochrane životného prostredia, ekonomickým a sociálnym otázkam,“ vysvetľuje Eva Štroffeková, koordinátorka projektu HSBC Klimatická iniciatíva. „Verím, že program Zelená škola inšpiruje mnohé školy k ich vlastným nápadom a k hľadaniu podpory pre svoje environmentálne aktivity na lokálnej úrovni. Či už budú spolupracovať s rodičmi, rôznymi inštitúciami, alebo so samosprávou,“ dodáva.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz