Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Drobil rezignuje na funkci ministra životního prostředí

15. 12. 2010 - PRAHA [Ekolist]

Místopředseda ODS Pavel Drobil odejde z funkce ministra životního prostředí. Důvodem je aféra s údajnou manipulací zakázek na Státním fondu životního prostředí (SFŽP). Jak oznámil dnes na tiskové konferenci, rezignuje, až bude schválen státní rozpočet. Premiér Petr Nečas prý Drobilovi důvěřuje, uvedla ČTK. Spolupracovníci Drobila jsou podezřelí, že žádali ovlivnění zakázek fondu, aby bylo možné získat peníze na financování ODS, potažmo Drobilovy kariéry.

Nečas a Drobil předstoupili před novináře po jednání představitelů koaličních stran. Drobil prohlásil, že svůj odchod nabídl premiérovi už v pondělních večerních hodinách. Podle Nečase nelze „kvůli politickým hrátkám a politickým obstrukcím dopustit, aby dnes nebyl ve třetím čtení schválen návrh státního rozpočtu, aby byla případně zablokována Poslanecká sněmovna mediální kauzou“. Oznámení abdikace bylo údajně dohodnuté už od pondělí a mělo proběhnout až po schválení státního rozpočtu.

Kauzu nyní prošetřuje protikorupční policie, píše ČTK. Jak informoval Bohuslav Sobotka, ČSSD požádala předsedu vlády Petra Nečase o provedení důsledné kontroly na ministerstvu životního prostředí, Státním fondu životního prostředí a v Lesích České republiky se zaměřením na působení Pavla Drobila a jeho nejbližších spolupracovníků.

"Jsem přesvědčen, že neudělal nic nezákonného ani neetického, jeho jediné pochybení je manažerského typu, špatný výběr lidí, jejichž charakterové vady neznal a které se teď v plné nahotě projevily," zastal se premiér Drobila a dodal: "Poté, co pan Pavel Drobil vyvrátí všechna mediální nařčení, tak chci říci, že s ním jednoznačně jako předseda vlády nadále počítám. Má moji důvěru, považuji ho za slušného a poctivého člověka." Drobil souhlasil, prý nepochybil v ničem jiném než v personálním výběru spolupracovníků, jinou vinu však popírá. "Rozhodl jsem se žádným způsobem nedovolit zneužití této mediální kauzy k diskreditaci vlády premiéra Petra Nečase a Občanské demokratické strany," vysvětlil svůj odchod z vlády. Nečase ale prý v pondělí požádal, aby mohl odejít až po vyřešení "personální situace" na SFŽP. Nechtěl údajně připustit, aby "lidé, kteří nahrávají své spolupracovníky nebo vyprávějí pohádky o údajných úkolech od ministra, dále mohli v tomto resortu pracovat". Končící ministr nadále zůstává poslancem.

„Hned poté, co se vrátím z jednání Evropské rady v Bruselu, se sejdu s prezidentem republiky, abychom tuto záležitost vyřešili i v souladu s Ústavou,“ slíbil premiér, který krátce po tiskové konferenci odletěl na summit.

Jak celá kauza vnikla? Drobil podle MfD naléhal na dnes už bývalého ředitele SFŽP Libora Michálka, aby zničil své nahrávky. Tyto tajně pořízené materiály dokazují, že ministrův poradce Martin Knetig a náměstek předsedy fondu Dušan Fibingr chtěli Michálka přimět k manipulacím s veřejnými zakázkami. Ze SFŽP pak měly podle Knetiga peníze směřovat na financování ODS a Drobilovy politické kariéry. Drobil včera Michálka odvolal z funkce, Fibingra poslal na nucenou dovolenou a přestal spolupracovat s Knetigem. „Pokud se Knetig zbláznil, hrál si na Jamese Bonda a vyprávěl takové věci, tak za to já nemohu vést odpovědnost,“ řekl ministr na adresu svého poradce.

Na záznamu, který má MfD k dispozici, ovšem sám ministr šéfovi fondu Michálkovi říká: "Martinu Knetigovi absolutně věřím, a pokud s ním odmítáte komunikovat, můj důvod držet vás ve funkci se blíží nule." Poté, co se Drobil dozvěděl o nahrávkách, zděsil se, píše MfD. Řekl, aby s tím Michálek došel na policii, anebo to zničil. "Pokud máte něco, co dokazuje nějakou trestněprávní zodpovědnost, tak buď s tím zajděte na policii, anebo to zničte. V opačném případě to zničí vás. To říkám úplně otevřeně," cituje Drobila podle nahrávky deník. Pak už ministr podle MfD na Michálka jen naléhal, aby záznamy zničil. Později mu za zničení nahrávek nabídl místo svého náměstka. "Pro mě dobrá a akceptovatelná varianta je, že mi půjdete dělat náměstka. Moje dobrá rada je: přineste mi to, zničte to a odpřisáhněte, že neexistuje nic jiného," cituje MfD ministra. Drobil však říká, že nabídka pozice náměstka měla být variantou pro případ, že se nepodaří narovnat Michálkovy vztahy s Knetigem a Fibingrem.

Kauzu sleduje také česká pobočka Transparency International (TIC), jejímž cílem je mapovat korupci a svou činností přispívat k jejímu omezování. „Tato kauza velmi připomíná klasický korupční vzorec spojený s velkými zakázkami a s financováním politických stran, ke kterému se obvykle obtížně shání vyjádření přímých účastníků. Zveřejněné materiály a výpovědi dokazují minimálně politické selhání ministra Drobila, a mělo by znamenat jeho okamžitý konec v politice,“ říká jednoznačně zpráva na webových stránkách TIC a pokračuje: „Uvedená kauza také ukazuje tragické personální poměry v české státní správě, kdy bývalé kvalifikované vedení SFŽP bylo po nástupu ministra Drobila na základě politického klíče odvoláno.“

Situaci na ministerstvu životního prostředí komentovala rovněž Strana zelených. Ještě před rezignací Pavla Drobila předseda zelených Ondřej Liška vyzval premiéra Nečase k odvolání Drobila. "Zelení v minulosti poukazovali na negativní činnost ministra Drobila, ale tato kauza ukazuje, že pan Drobil se nesnažil z MŽP udělat pouze detašované pracoviště ministerstva průmyslu, ale zřejmě také fond pro rozvoj své politické kariéry," stojí v prohlášení zelených.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz