Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Primátor Děčína dostal předvánoční dárek: 1436krát NE děčínské zdi

15. 12. 2010 - PRAHA [Econnect/arnika]

Arnika spolu s Iniciativou pro děčínský zámek a sdružením Zelená pro planetu dnes předala primátorovi Františku Pelantovi v zastoupení náměstka Pavla Sinka dárkově zabalený vzkaz od více než 1400 občanů. Ti svým podpisem pod petici NE děčínské zdi vyjádřili nesouhlas s výstavbou betonové protipovodňové zdi v parku na Mariánské louce.

„Pan primátor od nás také dostal zarámovanou fotografii parku se stromy, které mají být kvůli stavbě zdi pokáceny. Chtěli bychom, aby mu obrázek připomínal, že toto nádherné a historicky významné místo by mělo zůstat zachováno v nezměněné podobě,“ komentoval předání petice Kamil Repeš, zástupce petičního výboru a vedoucí děčínské pobočky sdružení Arnika.

Arnika před děčínskými komunálními volbami uspořádala o stavbě zdi anketu napříč kandidujícími stranami. Kandidáti, kteří se ankety zúčastnili, deklarovali, že protipovodňová zeď na Mariánské louce je pro ně nepřijatelná nebo by alespoň volili její šetrnější variantu. I z jejich odpovědí vyplynulo, že výstavbou protipovodňové zdi by došlo ke snížení atraktivnosti centra města a unikátnosti prostoru Mariánské louky, která slouží občanům Děčína jako odpočinková a klidová zóna.

„Přesto, že ČSSD byla jednou ze stran, která na anketu nereagovala, na dnešním vstřícném jednání s novým vedením města jsme byli náměstkem primátora ubezpečeni, že současné vedení města podnikne všechny kroky k zachování parku bez kácení stromů. Věříme, že se nám podaří přesvědčit i další zastupitele, o tom, že uvažovaná zeď je v parku zbytečná, a že se ušetřené peníze dají vynaložit lepším způsobem. Například ochranou jiných částí města,“ řekl po setkání v kanceláři primátora Miloš Vavřička z Iniciativy pro děčínský zámek.

Občanská sdružení uvědomila o nesouhlasném postoji části děčínské veřejnosti také čtyři ministerstva a Krajský úřad Ústeckého kraje. I přes všechny námitky bylo projektu protipovodňových opatření, jehož součástí je i sporná zeď, vydáno stavební povolení. „Primátor však zastupuje město, které jako vlastník pozemků může ještě stavbu přehodnotit. Má například možnost vyvolat jednání o možném nesouhlasu s umístěním stavby,“ řekl Kamil Repeš z Arniky. „Věříme tedy, že nová vládnoucí koalice betonování parku pod záminkou ochrany před povodněmi nedovolí. Děčín by tak přišel o jedno z míst, které je občany hojně navštěvováno celý rok,“ uzavřel Repeš.

Petici za efektivní a šetrná protipovodňová opatření v Děčíně NE děčínské zdi vypsala v březnu letošního roku čtyři děčínská občanská sdružení: Arnika, Iniciativa pro děčínský zámek, Zelená pro planetu a Děčínské občanské sdružení. Petice vznikla jako reakce na informaci, že v rámci chystaných protipovodňových opatření se má na Mariánské louce postavit betonová protipovodňová zeď. Petice především požadovala, aby chystaná protipovodňová opatření neničila historické památky ani přírodu a přepracování a přehodnocení projektu. Petice NE děčínské zdi byla ukončena k 1. říjnu 2010 a celkem ji podpořilo 1436 občanů včetně několika významných osobností. V papírové podobě ji podepsalo 997 lidí a dalších 439 na internetu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz