Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Český západ zve na putování k živému Betlému

15. 12. 2010 - PRAHA [Econnect]

V úterý 21. prosince v 17 hodin se již po šesté sejdou nejen obyvatelé Dobré Vody u Toužimi, ale i další hosté a přátelé z blízkého a vzdálenějšího okolí, aby společně oslavovali předvánoční čas. Děti i dospělí, místní obyvatelé i návštěvníci, Romové i neromové se setkají před sídlem Českého západu v Dobré Vodě 8, aby se společně vydali po stopách vánočního příběhu Josefa a Marie. Chybět nebudou ani koledy v podání Nežichovsko – Třebouňského Bandu NeTřeBa, voňavé vánoční cukroví a teplý čaj.

„Putování k živému Betlému je již tradiční předvánoční akce občanského sdružení Český západ, které působí v sociálně vyloučených lokalitách v Dobré Vodě a okolí na Toužimsku a Tepelsku. Na putování každoročně zveme nejen obyvatele Dobré Vody, ale všechny naše přátele, příznivce a všechny lidi dobré vůle. Zúčastnit se může opravdu každý. Putování začíná před naším sídlem, kde si nejdříve společně secvičíme koledy a teprve pak se vydáváme na krátké putování ztichlou zimní krajinou v okolí Dobré Vody. Letos nás budou hudebně doprovázet hudebníci z bandu NeTřeBa,“ přibližuje průběh akce Eva Haunerová z Českého západu.

„Cestou potkáváme anděly a pastýře, kteří nám ukazují správný směr do Betléma. Děti většinou pospíchají dopředu do dálky, aby jako první zhlédly světlem ozářené tajemství. U Betléma pak společně v kruhu kolem Marie s Josefem zpíváme koledy na oslavu narození Ježíše. Když je dozpíváme, rozloučíme se se svatou rodinou a vracíme se zpět k sídlu Českého západu, kde děti nalézají rozzářený vánoční strom s nadílkou,“ doplňuje Eva Haunerová. Putování se každoročně účastní například bratři trapisté z nedalekého kláštera v Novém Dvoře, tajemník Rady vlády pro národnostní menšiny pan Milan Pospíšil a další hosté.

Kdo se nebude moci podívat do Dobré Vody osobně, má možnost se rovněž v úterý 21. prosince ve 22.05 hodin usadit před obrazovku České televize a na programu ČT2 sledovat premiéru dokumentu s názvem Český západ, který v Dobré Vodě natáčela během celého roku režisérka Alena Hynková.

„Velice děkujeme všem našim příznivcům, dobrovolníkům, dárcům, partnerům a spolupracovníkům za podporu v letošním roce a všem lidem dobré vůle přejeme vše dobré do roku 2011. Těšíme se, že s mnohými se potkáme právě na putování k živému Betlému,“ uzavírá Eva Haunerová.

Cílem Českého západu je vytvářet podmínky pro zkvalitnění života obyvatel Dobré Vody a okolí na Toužimsku a Tepelsku skrze zásadní změnu v nich samých, v komunitě jako celku a v pohledu majoritní společnosti. Principem práce Českého západu již od roku 2002 je, že nedělá práci za druhé, ale snaží se o podporu samotných členů komunity takovým způsobem, aby naopak dokázali své osobní i společné problémy řešit vlastními silami a postupně uměli brát své životy do vlastních rukou. Český západ v Plzni provozuje dobročinný obchod BUŤI. Činnost Českého západu dnes už nemá jen čistě lokální význam, ale zvyšuje se také jeho význam celospolečenský. Sdružení je často uváděno jako příklad dobré praxe v práci s romskou menšinou a podílí se i na vytváření metodiky řešení problematiky romských lokalit v ČR. Práce Českého západu byla 1. prosince 2009 oceněna cenou Gypsy Spirit.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz