Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Clarin: Na severu Argentiny vznikl na říčních ostrovech unikátní národní park

7. 12. 2010 - PRAHA [EcoMonitor]

Severoargentinská provincie Santa Fe má svůj národní park. Na rozdíl od ostatních 28 chráněných argentinských území se rozkládá na osmi ostrovech řeky Paraná o celkové ploše 2 900 hektarů. Park leží 50 kilometrů na sever od Rosaria, hlavního města provincie, informuje server Clarin.com.

Oblast Národního parku Islas de Santa Fe (Ostrovy Santa Fe), schváleného v říjnu předešlého roku, přešla pod kontrolu Správy národních parků (Administración de Parques Nacionales, APN). Místní faunu tvoří kromě značného množství nejrůznějších ryb a ptáků především kajmani, kapybary a nutrie. Mezi rostlinnými druhy vyniká obří leknín viktorie Cruzova, mezi stromy pak vrby a morušovníky.

„Na těchto ostrovech žije kromě dalších vzácných druhů také pro veřejnost málo známá vydra jihoamerická, která byla lovena pro svou kožišnickou hodnotu,“ upřesňuje Raúl Chiesa, člen APN. Sekretář životního prostředí Santa Fe César Mackler vyzdvihl „biodiverzitu, která charakterizuje systém mokřadů v této oblasti, jenž je ve světě jen těžko reprodukovatelný.“

V novém parku je potřeba naplánovat výstavbu nové infrastruktury, jelikož ta původní nepočítala s přístupem veřejnosti, tvrdí Chiesa. Chybí vhodné cesty, toalety i občerstvení. V Santa Fe očekávají, že realizace projektu umožní rozvoj takzvaného udržitelného turismu. Návštěvníci budou mít možnost připlout na prohlídku z přístavů Diamante vzdáleného 35 minut plavby po proudu nebo Puerto Gaboto vzdáleného 50 minut proti proudu. Se zpřístupněním ostrovů po souši se nepočítá.

Park tvoří osm ostrovů, největší je Campo El Rico o rozloze 2 600 ha, Mabel (též Chingolo), La Gallina, El Conscripto, El Lago, Del Medio (také De Lillo), El Alisillar y Pajas Blancas.

Na poslední Konferenci smluvních stran Úmluvy o biologické rozmanitosti, pořádané v japonské Nagoyi, označila Argentina za „žádoucí“, aby 17 % jejího území spadalo pod nějaký stupeň ochrany. V současné době je chráněno pouze 8 %.

Podle zprávy Maura Aguilara „Crearon en Santa Fe un Parque Nacional único, compuesto en su totalidad por islas“ zveřejněné na serveru Clarin.com dne 17. listopadu 2010.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz