Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nová publikace: Aby se ve městech dalo dýchat

1. 12. 2010 - PRAHA [Econnect]

Ekologický institut Veronica vydává ve spolupráci s organizacemi Děti Země a Centrum pro životní prostředí a zdraví (CpŽPZ) novou publikaci „Aby se ve městech dalo dýchat“. Kniha přináší příklady efektivních dopravních opatření pro zlepšení kvality ovzduší ve městech, která jsou s úspěchem používána v zahraničí.

V knize jsou popsány pozitivní efekty zavádění nízkoemisních zón, zpoplatnění vjezdu do městských center, snižování maximální rychlostí na vybraných silnicích, použití alternativních paliv v dopravě nebo zavádění prachových filtrů u automobilů s dieselovými motory. Text je autorským dílem Miroslava Šuty a Miroslava Patrika, přičemž tématický navazuje na publikaci „Účinky výfukových plynů za automobilů na lidské zdraví“, kterou
Ekologický institut Veronica vydal září.

„Opatření popsaná v publikaci by měla být inspirací pro města a obce v České republice v tom, jak chránit zdraví vlastních obyvatel. Např. jemné prachové částice z výfuků automobilů každoročně zabíjejí velké množství lidí a zároveň významně přispívají ke klimatickým změnám,“ uvedla Yvonna Gaillyová, ředitelka Ekologického institutu Veronica.

„Když přednáším o negativních zdravotních důsledcích znečištění ovzduší, lidé se mne ptají, co se dá dělat proto, aby se i v jejich městě dalo dýchat bez obav o zdraví. Proto jsem po několik let shromažďoval příklady opatření, která jinde úspěšně fungují. Kontaktoval jsem lidi, kteří se podílejí na jejich prosazování nebo zavádění. Některá opatření jsem měl možnost vidět na vlastní oči. Doufám, že vydání publikace přispěje k tomu, aby se obce v Česku inspirovaly tím, co je v zahraničí ověřeno,“ uvedl Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví.

„Dnes mají desítky měst v Česku vážné problémy s překračováním platných limitů pro znečištění ovzduší, zejména prachovými částicemi. Pokud se tato situace nezmění, hrozí Česku citelné sankce ze strany Evropské komise za dlouhodobé porušování limitů pro kvalitu ovzduší. Opatření, která jsme v publikaci popsali, mohou řadě měst pomoci snížit znečištění, a tak se postihu vyhnout,“ uvedl Miroslav Patrik, předseda Dětí Země.

Publikace byla vydána jako součást projektu „Dva v jednom - Ochrana klimatu a ovzduší v obcích“, realizovaného za finanční podpory Státního fondu životního prostředí a Ministerstva životního prostředí ČR. K dostání bude v Ekoporadně Veronicy (Panská 9), na webu www.veronica.cz, případně na vyžádání zašleme.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz