Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Šíření ghett je největším problémem Romů

7. 3. 2005 - PRAHA [Radio Praha]

Největším problémem Romů v Česku je šíření jejich ghett. Uvádějí to experti ve zprávě o stavu romských komunit v České republice, kterou má ve středu projednat vláda. Podle analýzy se nepodařilo zastavit negativní trendy v sociální a ekonomické oblasti, i když stát dává na zlepšení zaměstnanosti a bydlení Romů stále více peněz. Na druhou stranu jsou podle zprávy lépe než v minulosti zajišťována práva Romů a daří se řešit i otázka vzdělávání.

Letos má stát do projektů na začlenění Romů do společnosti investovat téměř 111 milionů korun, tedy o 18 milionů více než loni. Podle informací terénních pracovníků ale peníze nejsou vždy vhodně nasměrovány a neřeší problém Romů systémově. Podle odhadů úřadů nemá práci zhruba 70 procent Romů. Pouze 7 až 12 procent Romů do 55 let podstoupilo rekvalifikaci.

Většina příslušníků této menšiny má nízké vzdělání a problém s uplatněním. Příčinou potíží jsou i předsudky zaměstnavatelů. Nepříznivá situace zatím panuje i v otázce vzdělávání Romů. Šetření z roku 2003 mezi více než 50.000 dospělých příslušníků menšiny ukázalo, že 60 procent z nich absolvovalo zvláštní školu či základní školu nedokončilo.

Podle zprávy většina romských rodičů své děti k získání vzdělání nemotivuje. Romové si zase často myslí, že jejich děti jsou automaticky přeřazovány do zvláštních škol. Štrasburský soud pro lidská práva nyní řeší případ 18 ostravských Romů, kteří si v souvislosti s údajnou diskriminací ve vzdělání stěžují na český stát.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz