Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zkušenost s brněnskými úřady: vstřícnost a ochota, ale i neznalost a urážky

25. 11. 2010 - PRAHA [Econnect]

Úředníci nebyli k nalezení nebo nevěděli, jak napsat protokol; nechyběly ani urážky. Jinde bylo naopak chování úředníků zcela v pořádku. Takové jsou výsledky projektu Ekologického právního servisu, během něhož studenti navštívili v průběhu března a července 2010 několik brněnských úřadů, aby nahlédli do spisu.

První komplikace se objevily již při pokusu najít oprávněnou úřední osobu. Při návštěvě městského úřadu ve Starém Lískovci nebylo možné nikoho najít, kanceláře byly buď zamčené nebo odemčené, ale prázdné. Na úřadě se nacházel jen místostarosta, který studentům sdělil, že úředníci mají volno, a doporučil jim přijít jindy. Ne zcela vstřícně reagovali úředníci také na požadavek zpřístupnit soupisku jednotlivých částí spisu. Jednání úřednice se neobešlo bez urážek, jak ostatně dokládá tento autentický zápis:

„Když jsme žádaly o poskytnutí spisové složky, bylo nám jasně vysvětleno, že spisová složka (soupis obsahu) se do spisu dává až když je spis úplný, musí se svázat a archivovat, před tím to nikdo nedělá. Žádné naše argumenty o kontrole kompletnosti spisu nebyly brány v úvahu, byly jsme upozorněny, že jsme studenti a máme především mezery v právním vzdělání, ona ví, jak to chodí, a tak se nám to snaží vysvětlit.“

Zcela bez překážek se neobešel ani požadavek na vyfotografování části spisu. Oprávněnost požadavku si úřednice nejprve nechala výslovně ověřit přivolanou právničkou. I poté, co spis poskytla k pořízení fotodokumentace, si neodpustila na adresu studentů řadu poznámek, kterými dávala najevo svůj nesouhlas s tímto postupem. Sepisování protokolu není zřejmě obvyklou praxí. Zatímco na jednom z úřadů úředníci požadovali písemnou žádost o vystavení protokolu, nejlépe s uvedením důvodu, proč by jej měli vystavovat, na jiném úřadě sice zpočátku úřednice nevěděla, jak protokol napsat, nechala si jej však od studentů nadiktovat. Studenti úředníky též poučili o nutnosti uložit originál protokolu do spisu, ochotná úřednice jim jej měla v úmyslu vydat. Na stavebním úřadě městské části Brno-střed byl naopak přístup úředníků zcela vzorný. Po předložení plné moci úřednice přinesla veškeré požadované šanony. Nahlížení včetně pořízení kopií proběhlo bez problémů, úřednice dokonce zástupcům účastníků ochotně poradila, kde najdou nejdůležitější dokumenty.

Nahlížení do spisu představuje jedno z nejdůležitějších práv účastníka řízení. Právě ve spisu účastník najde veškeré důležité informace pro případná podání. Proto je na místě dobře znát svá práva a nenechat se odradit zamítavými postoji úřadů. Zejména máte právo: nahlížet do spisu během celé pracovní doby na úřadě, nikoli jen v úředních hodinách nahlížet i v nepřítomnosti osoby pověřené vedením spisu, neboť ta musí mít v době své nepřítomnosti (dovolené, nemoci) ustanoveného zástupce nahlížet do všech částí spisu, jejichž seznam (soupiska) by měl být k dispozici pořizovat si kopie částí spisu (občanská sdružení mají právo na kopie zdarma), a to i fotodokumentaci vlastním fotoaparátem o nahlížení se sepisuje protokol, jehož stejnopis můžete požadovat o odepření nahlížet do spisu musí být vydáno usnesení. Pro více informací ohledně možného postupu v konkrétních situacích se můžete obrátit na Poradnu Ekologického právního servisu (www.eps.cz, sekce Právní poradna).


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz