Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Místní potraviny jsou často „ekologičtější“ než biopotraviny, říkají britští vědci

7. 3. 2005 - PRAHA/LONDÝN [EcoMonitor]

Nakupováním potravin pocházejících z blízkého okolí lidé více chrání životní prostředí, vypočítali britští vědci. Naopak dovoz jídla z velkých vzdáleností způsobuje životnímu prostředí vážné škody. Nejlepší pak je jídlo přímo z vašeho okolí - cca 20 km, informuje britské občany BBC News.

Vědci uznávají, že nedostatečné označení výrobků v obchodech spotřebitelům výběr těch správných potravin nijak neusnadňuje. „Každý z nás se podílí na politice tím, že jí. Tato základní činnost má dopad na farmy, krajinu a trh s potravinami,“ říká profesor Jules Pretty z britské University of Essex. „Vzdálenosti, které jídlo urazí, mají mnohem horší dopad na životní prostředí, než jsme si kdy mysleli. Je třeba povzbudit místní produkci a spotřebu potravin.“

Profesor Jules Pretty a jeho kolega, Tim Lang z londýnské City University, složitě odhadovali „cenu za poškození životního prostředí“ pro každou etapu procesu produkce potravin. Tato cena odráží například náklady na odstraňování znečištění nebo ztráty ze zisku způsobené erozí půdy. Autoři vypočítali, že pokud by veškeré potraviny, které spotřebujeme, pocházely ze zdroje vzdáleného maximálně 20 kilometrů, environmentální náklady by klesly ze současných více než 2,3 miliard liber na méně než 230 milionů. Roční „ekologická úspora“ by tedy činila 2,1 miliardy liber. Dále dokázali, že i biozemědělství může výrazně napomoci. Pokud by všechny farmy ve Velké Británii hospodařily podle zásad biozemědělství, stát by na environmentálních nákladech ušetřil ročně 1,1 miliard liber.

„Potřebujeme sofistikované politické rozhodnutí,“ říká profesor Pretty. „Mohli bychom tyto náklady na poškození životního prostředí zahrnout do cen potravin, což by na chování lidí vliv mělo. Mohlo by to být efektivní ekonomicky, ze sociálního pohledu jsou tu však určité nedostatky, protože bohatých lidí by se toto opatření dotýkalo mnohem méně.“ Vědci tedy místo toho navrhují mírnější variantu. Spotřebitelé by měli učinit etické rozhodnutí o jídle, které kupují, a supermarkety by měly otevřeně informovat zákazníky, odkud potraviny pocházejí.

Podle článku Local food 'greener than organic' na BBC Online News z 2.3.2005.

Článek jsme převzali se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde.


Hanka Hermová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz