Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Šokující podmínky na českých kožešinových farmách dokazují aktuálně pořízené záběry

12. 11. 2010 - PRAHA [Econnect]

Občanské sdružení Svoboda zvířat dnes zveřejnilo nové záběry pořízené na kožešinových farmách v Moravských Knínicích a v Syrovicích. Na fotografiích a videu je patrné, že zvířata, která jsou zde chována, nejsou v dobrém zdravotním stavu. Podmínky, v nichž žijí, jsou skandální.

"Na fotografiích, které jsme obdrželi, lze spatřit například lišku, která má tak nemocné oči, že ani nevidí. Zjevně není nijak léčena, což může být také důsledek toho, že chovatelé, na něž těžce dolehla ekonomická krize, nemocná zvířata nejen z finančních důvodů prostě neléčí," říká Lucie Moravcová, koordinátorka kampaně Proti srsti (Svobody zvířat), a pokračuje: "Některé klece, v nichž jsou zvířata chována, jsou extrémně malé. Ze záběrů je také patrné, že farma ani její vybavení zřejmě nejsou nijak opravovány či vylepšovány, což ale zároveň může mít velmi negativní důsledky na welfare zvířat." Na farmě v Moravských Knínicích se chovají lišky "modré" (polární) a lišky "stříbrné" (obecné), na farmě v Syrovicích norci.

"Na videu můžete například spatřit lišku, která se za každou cenu snaží dostat z klece. Život tzv. kožešinových zvířat na farmách je pro ně utrpením. Zvířata prožijí celé své krátké životy ve strohých klecích, kde jim chybí jakékoli podněty, mnohdy se z těchto podmínek, které ani z části nenaplňují jejich etologické potřeby, doslova 'zblázní`. Důsledkem chovu na farmách pak trpí různými nemocemi či behaviorálními problémy. U lišek je typickým příkladem infanticida -- zabíjení vlastních mláďat," vysvětluje Moravcová. V mnoha evropských zemích byl chov tzv. kožešinových zvířat již zakázán či značně omezen, případně znemožněn přijetím přísných standardů pro chov.

"Tento krutý a nesmyslný průmysl je již zakázán například ve Velké Británii či v Rakousku. V mnoha dalších zemích běží přechodné období zákazu -- například v Chorvatsku. Třeba v Holandsku je již delší dobu zakázán chov lišek a činčil. Zákaz chovu norků zde nedávno prošel poslaneckou sněmovnou a čeká na schválení v senátu. Tyto a mnohé další země omezily chov tzv. kožešinových zvířat proto, že jej považují za nemorální, a také proto, že jim není lhostejné, že zvířata chovaná na farmách trpí (dle mnoha vědeckých studií). České úřady však k problému zůstávají bohužel stále laxní," uzavírá Moravcová.

V současné době probíhá akce "Listopad -- měsíc bez kožešin", který o. s. Svoboda zvířat vyhlásilo za účelem upozornění na skutečnost, že právě v
listopadu dochází k zabíjení a "kožkování" tzv. kožešinových zvířat. V listopadovém měsíci proběhne několik akcí pro veřejnost: "V půlce listopadu
budou naši dobrovolníci a příznivci z celé České republiky rozdávat letáčky o tzv. kožešinových zvířatech v mnoha městech," popisuje Moravcová. Listopad -- měsíc bez kožešin bude zakončen v pátek 26. 11., tedy na Světový den bez kožešin, protestním průvodem, který povedou nahé aktivistky, a veřejným promítáním v Praze.

Svoboda zvířat ve své práci postupuje zásadně legálními způsoby. Fotografie a videa z kožešinových farem jí byly poskytnuté Michalem Kolesárem
(michalkolesar.net). Další záběry zveřejníme v průběhu listopadu. Více informací najdete na www.svobodazvirat.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz