Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Koalice Společně do školy: Nečasova vláda ignoruje diskriminaci romských dětí

9. 11. 2010 - PRAHA [Econnect]

Ani tři roky po rozsudku Evropského soudu pro lidská práva, který konstatoval diskriminaci romských žáků, nepodnikla Česká republika žádné efektivní kroky k nápravě segregační praxe. Při příležitosti 3. výročí rozsudku ESLP to na dnešní tiskové konferenci oznámili zástupci koalice 15 nevládních organizací „Společně do školy“.

Koalice Společně do školy vyjádřila současně hluboké znepokojení nad tím, že navzdory rétorice Nečasovy vlády prosazuje současné vedení ministerstva školství trendy, které segregaci romských dětí do škol pro žáky s mentálním postižením ještě prohloubí. To vše se odehrává v situaci, kdy systematickou diskriminaci romských žáků potvrdily i státní instituce, jako je například Česká školní inspekce a Veřejný ochránce práv.

Ostrou kritiku si podle zástupců koalice Společně do školy zaslouží Česká republika za způsob, jakým přistupuje k naplňování verdiktu ESLP z listopadu 2007. Přelomový rozsudek zavazuje ČR k odstranění diskriminační praxe, na kterou doplácejí romské děti. Ty jsou podle oficiálních údajů téměř 30krát častěji zařazovány do škol, které vzdělávají žáky s mentálním postižením.

Nynější vedení MŠMT přitom rovné šance romských dětí nejen neřadí mezi své priority, ale nastoluje trendy, které celou agendu rovných příležitostí vrací o desetiletí zpět. Za nepřijatelný považuje koalice Společně do školy zejména další odklad připravených legislativních změn, upuštění od záměru realizace mediální kampaně a faktické zmražení Národního akčního plánu inkluzivního vzdělávání, který vláda schválila v březnu 2010.

Na nevůli MŠMT diskriminaci romských dětí jakkoliv řešit poukazuje podle koalice nevládních organizací také fakt, že dosud nebylo publikováno ani dlouho připravené metodické doporučení ve vztahu k dětem se sociálním znevýhodněním a skutečnost, že ministr Dobeš bez náhrady zrušil téměř polovinu úvazků na odboru, který se systematické nápravě nezákonné praxe věnoval. Agenda tak nebude mít ani minimální personální oporu, tím spíš, že v minulých dnech podali výpověď i ředitel odboru Hartoš a poradkyně ministra Laurenčíková. Důvodem k výpovědi byl podle obou zcela formální a vyhýbavý přístup MŠMT k řešení celospolečensky závažného problému.

Kritiku ale sklidil i premiér Nečas, který podle koalice Společně do školy neplní své sliby. Už v červnu totiž pro ČT uvedl, že „určitě nechceme, aby téměř automaticky romské děti končily ve specializovaných nebo praktických školách, takže to bude součástí vládního Programového prohlášení“. Programové prohlášení vlády však žádné desegregační závazky neobsahuje. A když MŠMT avizovalo snahu zřídit poslední ročník mateřských škol jako povinný, což by koalice Společně do školy i odborná veřejnost považovaly za efektivní krok, premiér Nečas návrh striktně odmítl.

Důsledkem systematického ignorování problému ze strany vlády pak bude podle koalice Společně do školy nejen mezinárodní ostuda ČR v Radě Evropy, kde se plnění závazku periodicky projednává. Lze očekávat i další právní kauzy, které budou nákladné pro celou veřejnost. Koalice proto žádá od vlády zaujetí jasného postoje a je připravena s premiérem a ministrem školství jednat o konkrétních návrzích.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

9. 11. 2010

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partneři Econnectu pro sociální oblast

Infoposel
Infoposel
Romano Vodi
Romano Vodi - informační portál provozovaný sdružením Romea

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz