Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Otrava čínských dělníků při výrobě iPhonu pro Apple: I po roce mají vážné zdravotní problémy

4. 11. 2010 - PRAHA [Econnect]

Dělníci, kteří se v polovině roku 2009 otrávili v jedné z čínských továren, kde se vyrábí iPhone pro Apple, n-hexanem mají i po více než roce stále zdravotní problémy. Z právě uveřejněné zprávy hongkongské organizace SACOM vyplývá, že Apple se od té doby k události nijak nevyjádřil ani neprovedl nápravná opatření v rámci svého kodexu chování. K otravám došlo rovněž v jedné z dalších továren, která vyrábí pro Apple loga – Yun Heng Metal, Electrical and Mechanical Company.

V říjnu 2010 uveřejnili výzkumníci hongkongské organizace SACOM výsledky výzkumu, ve kterém se věnovali případu masivní otravy v továrně United Win (China) Technology ve městě Sučou v čínské provincii Ťiangsu. Zprávy od zaměstnanců v polovině roku 2009 mluvily o více než stovce otrávených. Sučouská Městská správa bezpečnosti práce potvrdila v lednu 2010, že 47 pracovníků bylo hospitalizováno s otravou n-hexanem, látkou v továrně používanou na čištění displejů pro iPhone. V září 2010 si mnozí z postižených stále stěžovali na trvající příznaky a stále se u nich vyskytovaly některé symptomy otravy.

"Na začátku byly příznaky naprosto jasné. Měla jsem ztrnulé ruce a sotva jsem mohla chodit natož běžet,” řekla jedna ze zaměstnankyň podle zprávy australské ABC News. Další z pracovnic se svěřila: „Myslím, že veděli, že je to jedovatá látka, ale kdyby použili jinou, méně nebezpečnou, náš pracovní výkon by nevzrostl. Používání n-hexanu bylo mnohem efektivnější." Hospitalizovaný zaměstnanec Winteku potvrdil: “Jsem teď zpátky v práci, ale stále mám příznaky otravy. Pořád mě bolí nohy, budu to mít asi až do konce života.”

Otrava zaměstnanců v této továrně Winteku není jediným případem. Během výzkumu vyšlo najevo, že v Sučouské nemocnici č.5 jsou hospitalizovány také pracovnice z další továrny, která vyrábí pro Apple loga – Yun Heng Metal, Electrical and Mechanical Company. V této továrně se loga na laptopy Apple lepí, měří a leští. Právě pro leštění zde používají n-hexan. Zaměstnankyním ve výrobě se začala často točit hlava a cítily se ochable. Po delší době nemohly dobře chodit – chemikálie ovlivnila jejich nervový systém. Už půl roku se léčí v sučouské nemocnici a jejich stav se jen velmi pomalu zlepšuje.

Co je N-hexan?
N-hexan se používá v průmyslu jako složka lepidel a leštidel. Při nesprávném používání bez ochranných pomůcek vyvolává atrofii svalů, ovlivňuje nervový systém a může způsobit celkovou paralýzu rukou a nohou.

Společnost pro Fair Trade
Česká nevládní organizace Společnost pro Fair Trade prosazuje globální rozvojové vzdělávání do škol i mimo ně, propaguje fair trade jako účinnou podporu chudým pěstitelům a řemeslníkům z rozvojových zemí a vede kampaně za zlepšení pracovních podmínek v rozvojových zemích.
Více informací a aktuální zprávy z oblasti pracovních podmínek v IT oblasti naleznete na www.svetvnakupnimkosiku.cz/it. O Společnosti pro Fair Trade a jejích dalších aktivitách se více dozvíte na www.fairtrade.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz