Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Desítky tisíc dětí pochopí, jak doprava ovlivňuje naše města a životy

3. 11. 2010 - PRAHA [Econnect]

Po velkém úspěchu pilotního dopravně vzdělávacího projektu, který uskutečnila iniciativa Auto*Mat v Mostu, Děčíně a Chomutově, se šíří nová metodika vyučování do celé republiky. Do programu se mohou zapojit stovky škol. Děti se v rámci interaktivní výuky dozvědí, jak doprava ovlivňuje podobu našich měst. Naučí se, jaké jsou možnosti udržitelné mobility i co lze dělat pro to, aby byly ulice bezpečnější a přívětivější pro děti, chodce a cyklisty.

„Školy se ve své výuce dosud zaměřovaly na bezpečnost dopravy, ale nevěnují se dopravě jako takové. Jde přitom o důležitou součást našeho každodenního života. Doprava naši společnost ovlivňuje více, než si uvědomujeme. Výukové aktivity k udržitelné mobilitě by měly toto bílé místo vyplnit,“ vysvětluje koordinátorka vzdělávacího projektu iniciativy Auto*Mat Jana Pírková.

Vedlejším účinkem vzdělávacího programu je podle ní dopad na myšlení žáků, kteří jím projdou. „Žáci začnou o svých městech přemýšlet jinak, než je běžné. To nesouvisí jen s dopravou. Mohou se z nich stát velmi dobře informovaní a aktivní občané,“ říká Pírková.

Žáky a studenty čekají v následujících dvou letech cyklojízdy, projektové dny a soutěže. Celý vzdělávací program je interaktivní. Místo klasického sezení a poslouchání si děti budou moci vše vyzkoušet a prožít. Naučí se rozumět vlivům dopravy na životní prostředí a prostor města, ale i na životní styl a svoje zdraví, zorientují se ve fungování úřadů a místní samosprávy. Ve výsledku by si měli osvojit maximální využití ekologických způsobů dopravy ve svém životě.

Auto*Mat testoval vzdělávací program během uplynulého školního roku v severních Čechách. Na čtyři stovky žáků škol v Chomutově a v Děčíně si mohlo vyzkoušet inovativní výuku včetně dojížďky na kole do školy.

„Ohlasy žáků jsou z převážné většiny pozitivní. Paradoxně se ukázalo, že žáci druhého stupně mají o dopravě menší povědomí než žáci mladší. Zřejmě je to tím, že doprava se více probírá na prvním stupni,“ myslí si Martina Nováková, učitelka základní školy ve Školní ulici v Chomutově. „Velké množství žáků projevilo zájem o dojíždění do školy na kole. Většina vzdělávacích aktivit stmelila a posílila sociální cítění a nakonec přerostly původně plánovaný rozsah. Žáci si začali sami vytvářet vlastní prezentace a vymýšlet další aktivity,“ dodává Nováková

Po ověření vzdělávací metodiky nabízí Auto*Mat vzdělávací program dalším zájemcům. Zapojit se mohou všechny základní a střední školy z měst nad 50 tisíc obyvatel, ale i školy z menších měst, které mají zájem své žáky vést k ekologickému způsobu myšlení. Každá škola si může vybrat, zda uskuteční program v plné šíři, nebo si vybere pouze některé z aktivit. Auto*Mat vytvořil balíček podkladů včetně pracovních listů, které zkrátí učitelům čas potřebný k přípravě.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz