Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

IuRe: nezneužívejte případ zmizelé Anny k prosazování návrhů omezujících soukromí

29. 10. 2010 - PRAHA [Econnect]

Emoce, které doprovázejí zmizení malé Anny Janatkové zneužívají nejen bulvární média. Iuridicum Remedium (IuRe) kritizuje lidi, jenž se živí na vlně mediálního zájmu o téma a využívají jej k nemístné sebepropagaci a také přístup seriózních médií, která dávají těmto lidem prostor.

Ředitelka nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová na stránkách iDnes.cz medializovala svůj názor, ve kterém se přiklání k očipování dítěte, než aby o něj rodiče přišly. "Myšlenka čipování dětí je zcela nepřijatelná. Čipování dětí by bylo nejen v rozporu s celou řadou českých i mezinárodních právních norem, ale zejména by mělo vážný dopad na psychiku dětí a znamenalo by i potenciální nebezpečí pro jejich bezpečnost. Jen těžko lze uvěřit, že Zuzana Baudyšová, která chce chránit zájmy dětí, mohla tento výrok skutečně pronést," říká Jan Vobořil z IuRe.

V souvislosti se zmizením malé Anny přišel Jiří Jehlička z Centrálního registru dlužníků s projektem registru pedofilů, který mají podle informací zveřejněných deníkem Právo tvořit údaje z otevřených zdrojů, například dříve medializovaných soudních kauz. Další informace by pak na server posílali sami uživatelé a administrátoři by je pouze ověřovali. Fakt, že vzniku takovéto databáze v ČR brání zákon na ochranu osobních údajů hodlá Jehlička obejít umístěním serveru v zahraničí. Předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Igor Němec pro deník Právo komentoval záměr se slovy, že pokud se registr na internetu skutečně objeví, je ÚOOÚ okamžitě připraven jeho činnost prověřit.

"Šlo by o klasický black list (černý seznam), který je u nás nezákonný a je nezákonný i v celé Evropě," řekl Právu Igor Němec. Jehlička na postoj Úřadu reagoval v prohlášení CERDu, kde kritizuje postoj ÚOOÚ a přímo jej osočuje, že hájí zájem pedofilních násilníků před zájmy ochrany dětí. "CERD si tak patrně vyřizuje s ÚOOÚ účty kvůli prohlášení ÚOOÚ z konce září tohoto roku, že CERD překrucuje vyjádření Úřadu," komentuje Filip Pospíšil z IuRe.

Podobné případy jako zmizení malého dítěte zvedají emoce a objevuje se i pochopitelná snaha hledání řešení a prevenci. K těmto opatřením ale nemohou patřit návrhy, které neberou ohled na principy právního státu, bezpečnost veřejnosti a její demokratické principy.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz